Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Φιλόδοξος προϋπολογισμός"

Του Δημήτρη Πλακούτση

Μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας και διεθνούς χρηματοοικονομικής αναταραχής, κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012. Πρόκειται για ένα αρκετά φιλόδοξο προϋπολογισμό, καθώς προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος κατά 2 και πλέον μονάδες σε σύγκριση με το επίπεδο στο οποίο αναμένεται ότι θα κλείσει φέτος.

Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί η συγκράτηση σε χαμηλότερα επίπεδα του ελλείμματος να προέλθει από την απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν και έχουν περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα -με εξαίρεση την εκκρεμότητα με τις αντικειμενικές τιμές στα ακίνητα- χωρίς να αποκλείεται και η λήψη πρόσθετων στην περίπτωση που διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του έτους και με την υπόδειξη της τρόικας ότι υπάρχει κίνδυνος αποκλίσεων.

Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε χωρίς να είναι γνωστές στο σύνολό τους οι λεπτομέρειες της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και οι συνέπειές της στα επιμέρους στοιχεία του χρέους και των δαπανών για τόκους, καθώς ακόμη συνεχίζονται οι συζητήσεις για το περίφημο PSI.

Πρόσθετο στοιχείο αβεβαιότητας και μάλιστα καθοριστικό, αποτελεί και το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο επηρεάζει μεγέθη του προϋπολογισμού. Αν και το 2012 υπάρξει αστοχία προβλέψεων, είναι απολύτως βέβαιο ότι το οικονομικό επιτελείο θα λάβει και νέα μέτρα καθώς προέχει πάση θυσία η πιστή τήρηση του προϋπολογισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους είκοσι μήνες η διάψευση βασικών μακροοικονομικών προγνώσεων των διεθνών οργανισμών ως προς το μέγεθος της ύφεσης, μετακινεί προς τα πίσω τους στόχους, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ακόμη περισσότερα μέτρα, με ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό, αναπτυξιακό, πολιτικό και κυρίως κοινωνικό κόστος.

Ομως η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ώθηση στον περιορισμό της ύφεσης, αξιοποιώντας ένα από τα ελάχιστα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Και αυτό είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία επιφορτίζονται και με το ρόλο της συμβολής στην επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της άρσης, κατά το δυνατό, των δυσμενών επιπτώσεων από τη σοβαρή οικονομική κρίση.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σ' ένα ασταθές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, αδύναμη και εκτεθειμένη, γιατί το μέγεθος του δημόσιου χρέους της και οι διαρθρωτικές αδυναμίες του κράτους και της οικονομίας την έφεραν στη θέση να εξαρτάται από τη βοήθεια και από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων, που είναι όμως ταυτοχρόνως και πιστωτές. Η πιστή υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού, συνεπώς, είναι εκ των ων ουκ άνευ.


ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2094309


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS