Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οικονομία - "Η ευρωζώνη στη ρωμαϊκή αρένα..."

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Όλη η χαρακτηριζόμενη ως δημοσιονομικά 2η ταχύτητα της Ευρωζώνης αγγίζει ή και ξεπερνά τα υποφερτά όρια δανεισμού από τις αγορές. Ακόμα όμως και η Αυστρία του λεγόμενου "πυρήνα" αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία δεν αποκλείεται να ενταθούν σύντομα λόγω των ανοιγμάτων της στις πρώην Ανατολικές δημοκρατίες  Ο καιρός των γενναίων αποφάσεων έχει φτάσει! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Φωτιά στα επιτόκια δανεισμού σε όλη την Ευρώπη βάζει η κρίση στην Ιταλία, με μόνη τη Γερμανία να πληρώνει ακόμη επιτόκια εποχής μάρκου και χαμηλότερα...

Η κρίση στην Ιταλία πλήττει πλέον όχι μόνο την «προβληματική» περιφέρεια, αλλά και το ανεπτυγμένο Βέλγιο αλλά και την πιστώτρια Γαλλία, σε ένα σκηνικό που θυμίζει τις προ ευρώ κρίσεις. Μόνο που τότε υποτίθεται ο «χρυσός ζουρλομανδύας» του κοινού νομίσματος έβαζε τέλος στην εποχή οικονομικής και νομισματικής αστάθειας. Τώρα ο «ζουρλομανδύας» και η πασιφανής αποτυχία των ευρωπαϊκών πολιτικών εκτοξεύουν τα spreads και τροφοδοτούν σενάρια περί αποσύνθεσης της ευρωζώνης.

Στο 7% το ιταλικό δεκαετές

Το επιτόκιο του ιταλικού δεκαετούς ξεπέρασε ξανά το 7%, καθώς η λύση του «τεχνοκράτη» Μόντι δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να καλμάρει τις αγορές. Το ιταλικό δεκαετές έφτασε στο 7,03%, κοντά στο ρεκόρ του 7,48% στο οποίο έφτασε στις 9 Νοεμβρίου.

Το επιτόκιο του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου έφτασε στο ρεκόρ από εποχής ευρώ, στο 6,29%, με τα ισπανικά spreads -τη διαφορά ισπανικών και γερμανικών ομολόγων- να ανέρχονται χθες στις 460 μονάδες βάσης (4,60%), από 171 μονάδες που είχαν στις 12 Απριλίου.

Η Ισπανία δανείστηκε επίσης χθες 3,16 δισ. ευρώ ακριβά, με έντοκα δωδεκάμηνης και δεκαοκτάμηνης διάρκειας. Το μέσο επιτόκιο για τα έντοκα δωδεκάμηνης διάρκειας ανήλθε στο 5,022% από 3,608% της προηγούμενης δημοπρασίας στις 18 Οκτωβρίου. Το επιτόκιο του δεκαοκτάμηνου έντοκου διαμορφώθηκε στο 5,159%. Και τα δύο επιτόκια είναι τα υψηλότερα από το 1997.

Η καυτή ανάσα των αυξανόμενων spreads έφτασε μέχρι τη Γαλλία, χώρα με υψηλή αξιολόγηση ΑΑΑ και εγγυήτρια του EFSF, του μηχανισμού που καλείται να διασώσει αδύναμες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αλλά και η Ελλάδα από το 2012. Τα γαλλικά spreads έφτασαν στο ρεκόρ από εποχής ευρώ στις 191 μονάδες βάσης (1,91%), με το επιτόκιο του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου στο 3,65%.

Στο ρεκόρ των 300 μονάδων βάσης (3%) έφτασαν και τα βελγικά spreads, με το επιτόκιο του βελγικού δεκαετούς στο 4,84%. Το Βέλγιο δανείστηκε επίσης 2,725 δισ. ευρώ με τρίμηνα έντοκα και επιτόκιο 1,575%, υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2009, και δωδεκάμηνα έντοκα με επιτόκιο 3,396%, υψηλότερο εδώ και τρία χρόνια.

Ευνοημένη από το άλμα των spreads βγαίνει μόνο η Γερμανία, με το επιτόκιο του γερμανικού bund στο 1,76%. Το επιτόκιο του διετούς διάρκειας γερμανικού ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 0,3%. *

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=326181


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS