Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS - Blogs - "Spiegel: H Γερμανία προετοιμάζει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ"

Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμάζει η Γερμανία, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποδειχθεί απρόθυμη να εφαρμόσει τα μέτρα που περιλαμβάνει το τελευταίο πρόγραμμα λιτότητας.

Σύμφωνα με το Spiegel, που επικαλείται πηγές κοντά στο υπουργείο Οικονομικών, εμπειρογνώμονες εξετάζουν διάφορα σενάρια.


Τα τρία σενάρια

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ «η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί τόσο άσχημα» όσο αναμένεται. Οι περιφερειακές οικονομίες αντιμετωπίζουν μεν σοβαρά προβλήματα με το δανεισμό τους, ωστόσο, «σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν έχουν χρεοκοπήσει».

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλέσει αρχικά αναταραχή αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ισχυρή Ευρωζώνη με την αποχώρηση του πιο αδύναμου κρίκου.

Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, που θα υποχρεώσει το EFSF να διοχετεύσει φρέσκα κεφάλαια.

Σύμφωνα με το Spiegel, το Βερολίνο εκτιμά ότι εάν εφαρμοστεί αυτό το σενάριο, οι πόροι του EFSF θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα, πιθανόν πάνω από το 1 τρισ. ευρώ.

Το τέταρτο και χειρότερο σενάριο, το οποίο όμως θεωρείται απίθανο, προβλέπει δραματική υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος έναντι του ευρώ, που θα έχει «δυσανάλογα» αρνητικές επιπτώσεις, όπως υψηλό ελληνικό χρέος παρά τις απομειώσεις, περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και μια οικονομική κρίση, διάρκειας δέκα ετών, που θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλες χώρες.


ΠΗΓΗ: NEWSBOMB.GR
http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/92138/spiegel-h-germania-proetoimazei-exodo-tis-elladas-apo-to-eyro


Share


Tags: BLOGS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS