Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΚΟΜΜΑΤΑ , ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Η κυβερνώσα ΝΔ και το «νέο» κόμμα

Η πολιτική «παράδοση» του τόπου μας αλλά και η πρακτική ανάγκη για στελέχωση του κρατικού μηχανισμού από άτομα που πέρα από την ικανότητα πληρούν και την προϋπόθεση της εμπιστοσύνης (στοιχείο απαραίτητο για τη συνοχή μιας ομάδας), δημιουργούν στα κυβερνώντα κόμματα ένα κενό λειτουργίας στον εσωτερικό μηχανισμό τους που συνήθως χαρακτηρίζεται από χαλαρότητα, περιορισμένες αρμοδιότητες και σχετική απόσταση από τις εξελίξεις.


Από αυτή την «παράδοση» μπορεί να παρασυρθεί και η μετεκλογική πορεία της ΝΔ χάνοντας την τελευταία ίσως ιστορική ευκαιρία για μια συνολική αναδιάταξη του αστικού τόξου στα πλαίσια της οικοδόμησης των βάσεων για την οριστική υπέρβαση της μεταπολιτευτικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Όπως περιγράψαμε και στο «Ιδεολογική παραταξιακή νίκη και δικαίωση Σαμαρά» το αποτέλεσμα των εκλογών της ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την επικυριαρχία σε έναν ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό χώρο.

Επικυριαρχία που δεν θα προκύψει μόνο μέσα από την επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Για να μετουσιωθεί σε παραταξιακό κεφάλαιο οφείλει να συνοδεύεται από την ανασύσταση του κόμματος, την ανανέωση και την μετεξέλιξη του σε όλα τα επίπεδα (οργανωτικά, στελεχιακά, κοινωνικά). Πριν τις εκλογές του Μαϊου επισημαίναμε επανειλημμένα αυτή την απαραίτητη συνθήκη (αναφέρω ενδεικτικά «Η ΝΔ της επομένης των εκλογών!» και «Ένα βήμα μπροστά από τη ΝΔ») θέλοντας να τονίσουμε πως θα έπρεπε να αποφευχθούν οι συνήθειες του παρελθόντος που σχεδόν παροπλίζουν το κομματικό γίγνεσθαι στη διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας.

Όσο θετικά κι αν είναι τα δείγματα του νέου Γενικού Διευθυντή για εντατικοποίηση πρακτικών που περιορίζουν το κόστος λειτουργίας και αξιοποιούν πιο αποδοτικές μεθόδους διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, το ζητούμενο για τη ΝΔ παραμένει ο πλήρης μετασχηματισμός της με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικοοικονομικές ανάγκες. Το αίτημα Σαμαρά από το 2009 για οριστική υπέρβαση της κομματικοδίαιτης νομενκλατούρας και του παραγοντισμού παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Σε μια ιστορική περίοδο που το ζητούμενο είναι η δικαιοσύνη, η αξιοσύνη κι η ανανέωση, εκείνο το αρχικό μήνυμα Σαμαρά αποκτά ισχυρότερο επικαιροποιημένο νόημα και μετασχηματίζεται σε παλλαϊκή απαίτηση για ένα ανοιχτό κόμμα με σύγχρονο Ευρωπαϊκό λόγο, αξιόπιστες διαδικασίες και αξιολόγηση των πάντων, επανακαθορισμό των σχέσεων με την κοινωνία, ανάδειξη νέων δυνάμεων.

Οι επόμενες εκλογές όποτε κι αν προκηρυχθούν θα είναι ουσιαστικά οι πρώτες της Νέας Μεταπολίτευσης κι αυτό γιατί με βάση την έκβαση των πεπραγμένων αυτής της κυβέρνησης (θετική ή αρνητική) θα έχει δημιουργηθεί ένα απολύτως νέο περιβάλλον για τη λειτουργία του κράτους, των θεσμών, της οικονομίας, των πολιτών. Σε αυτό το καινούριο πλαίσιο οφείλει να κινείται δυναμικά από τώρα ο κομματικός μηχανισμός, προετοιμάζοντας την ΝΔ της επόμενης μέρας!

Υ.Γ. Η εκλογή νέου γραμματέα μπορεί να μην αποτέλεσε μια «επαναστατική» διαδικασία αλλά από την ανταπόκριση του εκλεγέντος στις ευθύνες της θέσης, σε αυτή την ειδική συγκυρία, θα κριθεί η επιτυχία της επιλογής. Η αποτυχία προώθησης ενός νεότερου πιο δυναμικού στελέχους πρέπει να αναζητηθεί σε πολλά επίπεδα. Από τις αιτίες άρνησης κάποιων εξ αυτών, τις πιθανές αντιδράσεις άλλων κορυφαίων για τη μη προώθηση ενός πιθανού νέου πόλου στη μελλοντική μάχη των επιγόνων έως την προσπάθεια εξισορρόπησης της έντασης που προκαλούν τα μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS