Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Η «πειστική» απάντηση των Ευρωπαίων;

Του Παν. Γκρουμούτη

Την Πέμπτη οι αγορές περίμεναν από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είτε να κόψει κι άλλο τα επιτόκια, είτε – κυρίως αυτό – να εξειδικεύσει τους τρόπους με τους οποίους θα έκανε πράξη την «υπόσχεση» που είχε δώσει, στην ομιλία του στο Λονδίνο στις 26 Ιουλίου, όταν δεσμεύθηκε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει το ευρώ. Τότε μάλιστα είχε σημειώσει με νόημα: «Πιστέψτε με, ό,τι κάνουμε θα είναι αρκετό».

Τίποτε από όσα ανέμεναν οι αγορές δεν συνέβη την Πέμπτη. Ούτε επιτόκια κόπηκαν, ούτε χρονοδιαγράμματα ενεργειών ανακοινώθηκαν. Σε λιγότερες από 24 ώρες όμως, η διοίκηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του EFSF, επιβεβαίωσε πως προετοιμάζεται να παρέμβει στην αγορά και να αγοράζει κρατικά ομόλογα των «προβληματικών» κρατών. Ισπανίας και Ιταλίας δηλαδή, μιας και όλοι οι υπόλοιποι «ασθενείς» είμαστε σε καθεστώς Μνημονίου, άρα εκ προοιμίου αποκλεισμένοι προσώρας από τις αγορές …

Τι συμβαίνει λοιπόν; Ο Ντράγκι σκοπίμως δεν παραδέχεται δημοσίως τις κινήσεις που δρομολογούνται ώστε να «θωρακισθεί» η ευρωπαϊκή οικονομία και δη η Ευρωζώνη;

Οι Γερμανοί, που εναντιώνονται ακόμα και τώρα στο ενδεχόμενο να καταστούν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξης (EFSF-ESM) «δανειστές της τελευταίας στιγμής», θα μείνουν άπραγοι να κοιτάνε τα Ταμεία Στήριξης να .. «μοιράζουν» χρήμα στους Νότιους;

Και τελικά η Ισπανία θα μπει στο μηχανισμό στήριξης; Θα υποβάλλει σχετικό αίτημα; Κι αν δεν το κάνει ο EFSF θα τη «σώσει» από μόνος του; Και πώς μας προέκυψε Eurogroup στις 3 Σεπτεμβρίου

Εκείνο που είναι σίγουρο αυτές τις στιγμές, είναι πως οι Ευρωπαίοι οικονομικοί ταγοί δείχνουν να έχουν κατανοήσει ότι τα πράγματα στην Ευρωζώνη έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω. Και προσπαθούν να βρουν μια λύση, άσχετα αν θα την υλοποιήσουν σε συνεργασία με τους πολιτικούς ταγούς της Ένωσης. Μόνοι τους φυσικά δεν μπορούν να δράσουν, αλλά εδώ καλό θα ήταν να δούμε μερικά γεγονότα που ίσως να μην τους δώσαμε την πρέπουσα σημασία.

Όντως οι Γερμανοί αρνούνται – επισήμως – να δώσουν το ΟΚ για να μετατραπούν τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Στήριξης σε απευθείας δανειστές των προβληματικών κρατών. Όντως ήρθαν σε ρήξη τις προηγούμενες ημέρες με τον Ντράγκι, όταν αυτός ανακοίνωνε δημόσια τις προθέσεις του να επανεκκινήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιηθεί το κόστος δανεισμού ορισμένων αδύναμων χωρών. Κι ο Ντράγκι από την πλευρά του, άλλα έλεγε προ δεκαπενθημέρου, κι άλλα ΔΕΝ είπε την Πέμπτη.

Όμως στο ενδιάμεσο μεσολάβησαν δύο συναντήσεις: ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την επομένη με τον ίδιο τον Ντράγκι!

Και μετά, χωρίς επί της ουσίας να το ανακοινώσει κανείς, ενεφανίσθη ο ΕFSF να ετοιμάζεται να παίξει το ρόλο του «λευκού Ιππότη» της Ευρωζώνης. Και δεν κουνιέται φύλλο από το Βερολίνο.
Ίσως είναι ο Αύγουστος και η προσμονή των διακοπών, αλλά αίφνης ευελπιστώ πως ΟΝΤΩΣ ετοιμάζεται μια «πειστική απάντηση» στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Οψόμεθα …

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/?aid=214910

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS