Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Η μεγάλη συνάντηση

Του Νίκου Φραντζή

Η μεγάλη συνάντηση έγινε. Και τα γεγονότα εξελίχθηκαν έτσι ακριβώς όπως αναμενόταν. Η κα Μέρκελ δεν μας «κούνησε το μαντίλι» του αποχαιρετισμού, ούτε έσπευσε να μας κάνει χώρο για μόνιμη εγκατάσταση στην «ευρωπαϊκή πολυκατοικία». Δεν θα ήταν ούτε θεσμικά ούτε πολιτικά ορθό κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική που διαμορφώνει η Γερμανία ή η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι υπόθεση μιας συνάντησης, έστω και αν αυτή η συνάντηση είναι κορυφαία, ανάμεσα σε δύο εκλεγμένους ηγέτες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως θέλει την Ελλάδα στο ευρώ -αν δεν το έλεγε, θα έπρεπε να ετοιμάζουμε ήδη τις βαλίτσες μας- και επανέλαβε αυτό που έχει διαμηνύσει σε διάφορους τόνους έως τώρα, ότι «περιμένουμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί», προσθέτοντας μάλιστα το όχι ιδιαίτερα κολακευτικό σχόλιο «στα λόγια το έχουμε ακούσει και στο παρελθόν».

Πικρόχολο, αλλά ποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι αδικαιολόγητο; Ενα χρόνο πριν, στις 27 Σεπτεμβρίου, την τελευταία φορά που υποδέχθηκε στο Βερολίνο Ελληνα πρωθυπουργό, πήρε από τον κ. Παπανδρέου «τη διαβεβαίωση για την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για αλλαγές στη χώρα και για πιστή εφαρμογή των μέτρων, ώστε να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η αναδιάρθρωση της οικονομίας, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης και μια πιο ανταγωνιστική Ελλάδα».

Ο κατάλογος με τις ουσιαστικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί, όχι μόνο από τις διαβεβαιώσεις αλλά και από την είσοδο της Ελλάδας στον κυκλώνα της κρίσης, δεν είναι ιδιαίτερα μακρύς και κουραστικός. Η κα Μέρκελ έδωσε και πολιτική στήριξη στον Ελληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας πεπεισμένη ότι η «νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεράσει η χώρα τις δυσκολίες, ενώ σημείωσε ότι γνωρίζει πως «οι Ελληνες πολίτες τραβούν τα πάνδεινα και πως χρειάζονται υποστήριξη σε αυτή την έρημο ανάπτυξης».

Οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά είχαν μια καλή δόση ανάπτυξης, ένα ελάχιστο «άρωμα» αιτήματος επιμήκυνσης, αφού τόσο η κα Μέρκελ όσο και ο ίδιος δήλωσαν το σεβασμό τους προς την επικείμενη έκθεση της τρόικας, το περιεχόμενο της οποίας θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις. Η επιμονή μάλιστα του Ελληνα πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της έκθεσης, γεγονός που στερεί το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης, προϊδεάζει για καλά νέα από αυτή την πλευρά.

Αναγνωριστική, τυπική, τουλάχιστον στο προσκήνιο, και χωρίς εκπλήξεις η ελληνογερμανική συνάντηση κορυφής. Πάντως, το σχέδιο που «βλέπει» την Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα υπάρχει και εξετάζεται από τη Γερμανία, το αντίθετο θα ήταν παράξενο. Δεν είναι τυχαίο ότι το σχετικό ρεπορτάζ των «Financial Times Deutschland» δημοσιεύθηκε την ημέρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκεπτόταν το Βερολίνο. Και δεν διαψεύσθηκε από κανέναν. Για να θυμίζει σε όποιον το έχει ξεχάσει ότι ουδείς αναντικατάστατος.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2226670

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS