Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Αναστροφή του κλίματος

Του Σταμάτη Ζησίμου

Ένα σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας έκανε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας το σχέδιο των 10 σημείων-παρεμβάσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.
Η ανακοίνωση των παρεμβάσεων αυτών, που κρίνονται άκρως απαραίτητες στη μάχη για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος, επέφερε και την άμεση θετική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε σχετική ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι οι εν λόγω εξαγγελίες αποτελούν ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει την τόσο αναγκαία αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές, από την εποχή που η Ελλάδα εισήλθε στο τούνελ της βαθιάς ύφεσης και των μνημονίων, που ένα πλέγμα δράσεων προκαλεί τον «ενθουσιασμό» των εταίρων μας. Βέβαια, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τη ρητή αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης, ότι τα 10 αυτά σημεία αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας.

Ωστόσο, σ' αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο, θα πρέπει να ασχοληθούμε κατ' αποκλειστικότητα με την ουσία και όχι με τους τύπους. Είτε μνημονιακή είτε εθνική, πλέον η κάθε προτεραιότητα που τίθεται φέρει τη δική της βαρύτητα στην πορεία αναστροφής της κατάστασης. Η επιτυχία των μέτρων και των παρεμβάσεων εξαρτάται από τη σθεναρή στάση που πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση στις αντιδράσεις που θα υπάρξουν.

Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι το συγκεκριμένο συνεκτικό πλαίσιο παρεμβάσεων που ανακοινώθηκε να υλοποιηθεί στο ακέραιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα, τις περισσότερες φορές, η απόσταση που χωρίζει τα λόγια από τα έργα είναι τεράστια. Τη «γνώση» μας αυτή, που στην πορεία των χρόνων έγινε «γονιδιακή» συνήθεια, θα πρέπει να την απορρίψουμε. Ειδάλλως δεν υπάρχει ελπίδα.

Χθες, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Ανάπτυξης, έθεσε το στοίχημα για την αναμόρφωση του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξης της χώρας, το οποίο πάση θυσία θα πρέπει να κερδηθεί. Πλέον, όπως έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση.

Αυτό επισημαίνουν όχι μόνο εγχώριοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες αλλά και από το εξωτερικό, που κάθε τόσο θέτουν ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί η οικονομική βοήθεια το να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, σε όλους τους τομείς. Αυτές τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα «έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, και οι οποίες θεωρούνται αναγκαίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Απομένει, επομένως, η οριστική υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της χώρας που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις, εναρμονισμένες και με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με έμφαση στους κανόνες της Ενιαίας Αγοράς».


ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2218070

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS