Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Ο Σαμαράς, ο Ομπάμα και οι αμερικανικ​ές εκλογές

Του Φάνη Παπαθανασίου

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση Σαμαρά. Τα πρώτα βήματά του οι Ευρωπαίοι τα αποτιμούν θετικά, αλλά στο επόμενο δίμηνο η προσπάθειά του εισέρχεται στην κρισιμότερη φάση που, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα κρίνει και την κυβερνητική συνοχή αλλά και την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων είναι απαραίτητη προκειμένου να πάρουμε την επόμενη δόση αλλά, κυρίως, θα δείξει αν ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του «really mean business», όπως λένε ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα.

Η δοκιμασία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου θα είναι πολύ σκληρή και καθοριστική. Ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες αφού προηγουμένως έχει λάβει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις με τα μέτρα που θα του εξασφαλίσουν το καθεστώς του αξιόπιστου συνομιλητή, ο οποίος τηρεί τις δεσμεύσεις του, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει (από εκεί και πέρα) την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πάντως, δείχνουν να θέλουν να μας κρατήσουν στο «τραίνο» και κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί τυχόν «ατύχημα», που μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες χώρες της Ευρώζωνης. Το έδειξαν αυτό και κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και το Παρίσι, αλλά και στις επισκέψεις των Μπαρόζο, Γιούνγκερ.

Επίσης, οι Αμερικάνοι που έχουν εκλογές στις 2 Νοεμβρίου, ξέρουν ότι αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, θα την ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και οι διεθνείς αγορές θα οδηγηθούν σε «κραχ» χωρίς προηγούμενο.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος Ομπάμα, που γνωρίζει ότι σε συνθήκες κρίσης θα είναι αδύνατη η επανεκλογή του, το επόμενο δίμηνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και να προτρέπει τη Μέρκελ και τους άλλους βασικούς παράγοντες να υποστηρίζουν τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί και τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου στο επόμενο διάστημα για να πετύχει τους στόχους της. Ο Αντώνης Σαμαράς να επιδιώξει να συναντηθεί με τον Ομπάμα εφ’ όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Και εκείνος θέλει να στείλει μηνύματα στήριξης στην Αθήνα προκειμένου να διασφαλίσει και την οικονομική στήριξη του Ελληνο-αμερικανικού λόμπι στις επερχόμενες εκλογές.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο των δύσκολων και επώδυνων αποφάσεων και της τήρησης των δεσμεύσεων που μόνο αντιδράσεις θα προκαλούν. Όμως, ο πρωθυπουργός ξέρει καλά ότι το επόμενο δίμηνο θα κριθούν όλα. Είναι και το προσωπικό του στοίχημα. Στη Σύνοδο Κορυφης του Οκτωβρίου θα ληφθούν αποφάσεις για την πορεία της Ευρωζώνης.

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει μέχρι τότε η χώρα μας να έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, ώστε ο ίδιος να ειναι παρών πίσω απο τις κλειστές πόρτες και να έχει λόγο στο τραπέζι των σημαντικών συνομιλιών για το μέλλον της Ελλάδας…

*Ο Φάνης Παπαθανασίου είναι διπλωματικός συντάκτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ.

ΠΗΓΗ: AIXMI.GR
http://www.aixmi.gr/index.php/samarasobama-ekloges/

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS