Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Απαιτούνται πραγματικές αλλαγές, τώρα

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ναι στη γνήσια μεταρρύθμιση και όχι στη δήθεν για επικοινωνιακούς και προπαγανδιστικούς λόγους. Με τη φράση αυτή θα μπορούσε κάποιος να τοποθετηθεί απέναντι στην εικονική πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων.

Πολλά ακούμε, ακόμα περισσότερα μας υπόσχονται, αλλά πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν είδαμε ακόμα. Βλέπετε σκαλώνουν στην ιδιαίτερη αδυναμία που έχουν τα κόμματα για τα «πελατάκια» τους στο Δημόσιο. Όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, σε όποιο σημείο του ιδεολογικοπολιτικού φάσματος κι αν βρίσκονται.

Κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται πως μεταρρυθμίσεις χωρίς συνέπειες δεν γίνεται να υπάρξουν. Είναι αδιανόητο να φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να μεταρρυθμιστεί το Δημόσιο χωρίς να ξεκουνηθεί ούτε ένας υπάλληλος από την καρέκλα του. Θα ήταν επιθυμητό, αλλά δεν είναι εφικτό.

Τα κόμματα παγιδευμένα στον επί δεκαετίες λαϊκισμό, στη λογική του προστάτη των συμφερόντων των πολιτών, αγνόησαν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Το χειρότερο είναι πως συνεχίζουν ακόμα να κάνουν το ίδιο, ενώ εκφέρουν πομπώδεις λόγους υπέρ των μεταρρυθμίσεων, στην πράξη δεν είδαμε μεταρρυθμίσεις υπέρ της κοινωνίας και του κοινωνικού συνόλου αλλά εναντίον τους, πράγμα που δεν συνιστά μεταρρύθμιση αλλά αντιμεταρρύθμιση.

Όμως, η υπεύθυνη στάση απέναντι στην κοινωνία απαιτεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και την κοινωνία. Το έδαφος είναι πρόσφορο για πραγματικές αλλαγές, για τη δημιουργία κράτους φιλικού προς τον πολίτη, χαμηλού κόστους και αποδοτικού.

Το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα οφείλουν να συνειδητοποιήσουν πως στη σημερινή συγκυρία πολιτικό κόστος έχει η αδράνεια και όχι οι ριζικές αλλαγές. Αρκεί βεβαίως να είναι υπέρ των πολιτών και της κοινωνίας.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26532&subid=2&pubid=112922209

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS