Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Αντίσταση στον γερμανικό κορσέ της λιτότητας

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Μία παράφραση της ρήσης «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» του Νιλ Αρμστρονγκ, όταν πάτησε στη Σελήνη, εκφράζει παραστατικά την απόφαση του Ντράγκι για την αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Γιατί το βήμα που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδοτεί μια μεγάλη στροφή για την Ευρώπη.

Σπάζοντας ένα από τα ιερά και τα όσια της γερμανικής ιδεοληψίας, και μάλιστα με πλειοψηφία 22 προς 1, αρχίζει να γίνεται αντιληπτό πως αυτό που οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν να γίνει μετά την εκλογή του Ολάντ άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Οι Νότιοι αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι έδειξαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να υποταχθούν και να φορέσουν αμαχητί τον στενό γερμανικό κορσέ της λιτότητας και να πάνε ως... πρόβατα επί σφαγήν στους μηχανισμούς στήριξης.

Γιατί η λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών να... φορέσουν μνημόνια σε Ισπανούς και Ιταλούς φανερώνει πως μέσω αυτών των μηχανισμών επιχειρούν να ελέγξουν πλήρως την Ευρώπη και να επιβάλουν τις πολιτικές τους.

Που σημαίνει όχι απλώς μια γερμανική Ευρώπη, αλλά ενδεχομένως και μια γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.

Η ίδια η απόφαση ανοίγει επίσης τον δρόμο για σταδιακή διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση της παρέμβασης για τη νομισματική ισορροπία, την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων με όλα τα μέσα, και όχι παραμονή στη μονολιθική προσήλωση της σταθερότητας των τιμών που θέλει η γερμανική ορθοδοξία. Όμως, ας κρατάμε μικρό καλάθι γιατί οι αλλαγές που κυοφορούνται είναι τεράστιες, ενώ και τα συμφέροντα που λειτουργούν ως τροχοπέδη είναι πανίσχυρα.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26532&subid=2&pubid=112919107

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS