Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ , NEWS - Πολιτική - Ο Νταβούτογλου θέλει το Αιγαίο «να είναι πάντοτε ελεύθερο»

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Ισορροπώντας ανάμεσα στον οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό και την Δυτική αστική δημοκρατία, η Τουρκία επιχειρεί να αποκτήσει κεντρικό διπλωματικό ρόλο στην περιοχή. Όμως οι εσωτερικές της αντιφάσεις και οι εξωτερικοί κίνδυνοι είναι σημαντικά εργαλεία στη χάραξη της δικής μας διπλωματικής προσέγγισης και ήρθε η ώρα να τα εκμεταλλευτούμε πλήρως. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Σε μια... συμβολική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, προχώρησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Την αφορμή έλαβε από την εθιμοτυπική κίνηση του τελευταίου να του δωρίσει ένα αντίγραφο μικρού κυκλαδίτικου καραβιού «που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας», όπως του είπε.

Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία ο τούρκος ΥΠΕΞ του απάντησε: «Σας ευχαριστώ για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο».

Νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης είχε θέσει ως προϋπόθεση για την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ των κοινοβουλίων των δυο χωρών την άρση κάποιων εμποδίων όπως το casus belli που έχει κηρύξει η Τουρκία έναντι της Ελλάδος σε περίπτωση που εκείνη προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, δικαίωμα που απορρέει από την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=478832

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS