Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , Ε.Ε. , ΕΛΛΑΔΑ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΧΡΕΟΣ - Το παιχνίδι της Τρόικας με το Ελληνικό χρέος

Είναι κοινό μυστικό ότι το ΔΝΤ καθυστερεί την κατάθεση της αξιολόγησης για την πρόοδο του Ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ως μέσο πίεσης προς την Ε.Ε. για μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη διαχείριση του χρέους. Από την άλλη είναι προφανέστατο ότι οι Ευρωπαίοι καθυστερούν τις όποιες αποφάσεις συνεχώς περιπλεγμένοι στα αναποτελεσματικά γραφειοκρατικά γρανάζια των δομών της Ε.Ε. και τις εγγενείς αντιφάσεις των ιδεοληψιών που διαπερνούν τις σημερινές κυρίαρχες ηγεσίες.

Οι Ευρωπαίοι λοιπόν πήραν πέρσι μια στρατηγική απόφαση που η ιστορία θα κρίνει αν θα αφήσει ένα μόνιμο στίγμα αναξιοπιστίας για την Ευρωζώνη και οι αγορές θα «φορτώνουν» με μια σταθερή επιπρόσθετη επιβάρυνση κάθε μέλος της που θα απευθύνεται σε αυτές για δανεισμό. Το περιβόητο «κούρεμα» του χρέους αποκάλυψε πλήρως την ΟΝΕ ως μια ασταθή ένωση ανίκανη να δημιουργήσει δομές και διαδικασίες διαχείρισης που δεν θα την σπρώχνουν σε πρακτικές που μόνο σε περιόδους πολέμου χρησιμοποίησαν ανεπτυγμένες χώρες.

Παρόλα αυτά ακόμα και μια τέτοια κίνηση έγινε νωχελικά κι αποσπασματικά με τις αγορές να χρεώνουν αυτή την αβελτηρία διατηρώντας υψηλά τα επιτόκια πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, ακόμα και του σκληρού πυρήνα του ευρώ. Αυτό που αναμένεται ως μάνα εξ ουρανού για να επέλθει η πρώτη σημαντική χαλάρωση των πιέσεων είναι η εξειδίκευση και διοικητική προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης και η ενίσχυση εργαλείων που ακόμα και χωρίς άμεσο κόστος μπορούν ως στιβαρές αποφάσεις να θέσουν ένα όριο τόσο στην κερδοσκοπία όσο και στις απύθμενες αντιθέσεις όσον αφορά την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.

Δεν περιμένουμε π.χ. άμεση ανάπτυξη της ιδέας που εδώ και χρόνια έχουμε προτείνει για κάλυψη από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς του 60% του χρέους που έχει τεθεί κι ως όριο από τη συνθήκη της Λισσαβόνας, αλλά τουλάχιστον την δυναμικότερη παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές για την κτήση κρατικών ομολόγων με χαμηλό κόστος, την μετάθεση των πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ESM ώστε να ελαφρυνθεί άμεσα το ποσοστό του χρέους, την μεταφορά ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στον μόνιμο μηχανισμό ώστε με τη σειρά του να τα αποπληρωθεί από τις επιβαρημένες χώρες στην τιμή κτήσης τους.

Θεσμικές παρεμβάσεις, πέρα από την τυπική μείωση επιτοκίων, που μπορούν μεθοδικά και ουσιαστικά να οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρέους που σε συνδυασμό με στοχευμένες αναπτυξιακές κινήσεις (ιδιαίτερα σε τομείς επιπρόσθετης αξίας - υποδομές, ενέργεια κλπ), θα ξαναβάλουν την Ευρώπη σε μια διαδρομή θετικών προοπτικών.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS