Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Μέρκελ στην Αθήνα, μυαλά στα κάγκελα

Του Μιχάλη Δημητρίου

Αλήθεια, τι απέμεινε από τη σύντομη επίσκεψη του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα; Οι κραυγαλέες διαδηλώσεις του ΚΚΕ και του τότε ενιαίου Συνασπισμού; Οι δήθεν καταγγελίες για την παλαιά πολιτική των ΗΠΑ και τα νέα σκοτεινά (τα ανύπαρκτα) σχέδια εις βάρος της Κύπρου και του Αιγαίου; Ο Μπιλ Κλίντον ήλθε και ξανάλθε ως ιδώτης στην Ελλάδα και δεν φάνηκε να τρέφει ο ελληνικός λαός αισθήματα πικρίας και αποστροφής.

Τρία στοιχεία έμειναν από την τότε επίσκεψη (Νοέμβριος 1999) του πλανητάρχη, διδακτικά και για την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου. Πρώτον, η θαρραλέα κριτική της μη φιλικής πολιτικής των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο (τότε) της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Η ειλικρινής -και θαρραλέα- ομολολγία του κ. Κλίντον για τις ευθύνες των ΗΠΑ ως προς την στάση τους απέναντι στην δικτατορία του 1967.

Τρίτον, η γελοιότητα του Δικαστηρίου των λαών (!) στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο δίκασε τον «αρχιεγκληματία Κλίντον» με πρόεδρο τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο!! Γραφικά και επικινδύνως ευτελή πράγματα της ιστορίας.

Και οι τρεις αυτές πλευρές μάς είναι πολύτιμες ως εμπειρία για την αυριανή επίσκεψη της Αγκελας Μέρκελ. Ας αρχίζουμε αντίστροφα. Διάβασα και άκουσα δυο ημέρες τώρα απίθανες ερμηνείες για τα κίνητρα της επίσκεψης. «Να στηρίξει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα», δίνει ως πρώτη εξήγηση ο κ. Τσίπρας, που κατηγορούσε -και δικαίως- τον Γ. Παπανδρέου και τους «συν αυτώ» για την «Ελλάδα - Τιτανικό» και πρόσφατα τον Αντώνη Σαμαρά γιατί αναφέρθηκε σε κινδύνους αναταραχών από τα δυο άκρα στη χώρα. Ανευθυνότητα ότι η κ. Μέρκελ αρνείται (αυταρχικά ή φοβούμενη) να δεχθεί τον ηγέτη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όταν το ίδιο ακριβώς έκανε στις επισκέψεις της σε Ισπανία και Ιταλία.

Όμως εκεί που το γελοίο σκοτώνει είναι σε άλλους ισχυρισμούς, τους οποίους μπορεί εύκολα να ακούσει κανείς ή να διαβάσει από προχθές. Η Α. Μέρκελ έρχεται να υποτάξει τους βουλευτές της τριμερούς συνεργασίας να ψηφίσουν τα μέτρα. Ερχεται να επιβάλλει, να στηρίξει το Μνημόνιο και τίποτα περισσότερο. Ερχεται, παραμονές της απελευθέρωσης της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 1944, τώρα ως εκπρόσωπος του Δ’ Ράιχ. Ερχεται να επιβάλλει το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, τις αποκρατικοποιήσεις υπέρ των Γερμανών κερδοσκόπων.

Όμως, τα μυαλά στα κάγκελα δεν πρέπει να αποφεύγονται μόνο από τη μια μεριά. Πρέπει και η άλλη πλευρά, η επίσημη ελληνική και η επίσημη γερμανική, να τολμήσουν η μεν ελληνική να τολμήσει να θέλει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, τις αποτυχίες του Μνημονίου, το εθνικό μας κόστος, τη ζημιά μας και τις λάθος δηλώσεις και επιλογές έως τώρα της Γερμανίας. Με τόνο φιλόφρονα αλλά αξιοπρεπή. Και η κ. Μέρκελ να μιμηθεί τον Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα πριν από 13 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=70558

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS