Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ , ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Το προσωπικό στοίχημα Σαμαρά για τις επενδύσεις

Απαραίτητη η δημοσιονομική εξυγίανση ώστε το κράτος να ξαναγίνει αυτάρκες, παρόλο που οι εμμονές στη βίαιη εσωτερική υποτίμηση και η διαχρονική αναβλητικότητα στην περικοπή κρατικής σπατάλης, έκαναν βαρύ το τίμημα της προσαρμογής για τους πολίτες! Εξίσου όμως, αν όχι περισσότερο απαραίτητη είναι η επενδυτική ανάδειξη της χώρας, ώστε να προσελκυθούν νέα κεφάλαια, ικανά να αντιστρέψουν την κατρακύλα της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι σχετικές προσπάθειες συνομιλιών με θεσμικούς ξένους επενδυτές αφέθηκαν, στο πρόσφατο παρελθόν, στη διακριτική ευχέρεια πρωθυπουργικών «κηπουρών», συγγενικών προσώπων και διαφόρων παρατρεχάμενων της αυλής. Αποσπασματικές, ασαφείς και τελικά αναποτελεσματικές προσεγγίσεις. Είναι η πρώτη φορά που ο συντονισμός και η εκτέλεση μιας επιχείρησης επενδυτικής «γοητείας» γίνεται υπό την καθοδήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού, θέτοντας σε άλλη βάση αξιοπιστίας και εγκυρότητας το όλο εγχείρημα.

Ο Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά, ότι οι επενδυτές επιλέγουν το που θα τοποθετήσουν τα χρήματα τους αφού πρώτα αναλύσουν διεξοδικά το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και τεχνολογικό υπόβαθρο μιας χώρας (το γνωστό P.E.S.T.) και αφού αξιολογήσουν και τις προοπτικές θετικών ή μη, εξελίξεων.

Κάθε κίνηση του μοιάζει να κατατείνει ακριβώς στην ενίσχυση καθενός από αυτούς τους τέσσερις θεμελιώδεις παράγοντες. Ανέκτησε την αξιοπιστία της χώρας δείχνοντας συνέπεια στα προσυμφωνηθέντα και επιμονή σε μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, πολλές από τις οποίες οδηγούν στον περιορισμό της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, στο άνοιγμα αγορών και τη διευκόλυνση επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Αντιμετώπισε τις πολιτικές εξελίξεις με στιβαρότητα και επιμονή, δίνοντας στίγμα αποφασιστικότητας και συνέπειας, δείγμα της απαραίτητης πολιτικής σταθερότητας που απαιτούν οι διεθνείς επενδυτικές τοποθετήσεις.

Προχωρά στην ανάκτηση της φερεγγυότητας και της ισχύος του τραπεζικού συστήματος, δημιουργώντας το αναγκαίο υπόβαθρο για μια πιο ομαλή ροή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς την αγορά. Το χρηματιστήριο διπλασιάζει την αξία του και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σκιαγραφούν την εικόνα μιας χώρας που ανακτά δυνάμεις κι αναζητεί δημιουργικές λύσεις.

Αναζητούνται αποδοτικές παρεμβάσεις για την εξομάλυνση κάποιων από τα πολλά οξύτατα κοινωνικά προβλήματα (νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ελάφρυνση στη φορολογία ακινήτων, αξιοποίηση προγραμμάτων για ανέργους), ως ελάχιστη συνεισφορά στην προσπάθεια διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Δρομολογείται η βελτίωση των υποδομών με απεγκλωβισμό των έργων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, προώθηση της εκμετάλλευσης και αναβάθμισης αεροδρομίων και λιμανιών, ανεβάζοντας το επίπεδο των μεταφορών στη χώρα.

Με εφόδιο αυτές τις αρχικές θετικές εξελίξεις, σε όλο το εύρος των παραγόντων μιας επενδυτικής αξιολόγησης, και με την αναμενόμενη απόφαση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους ως επιπρόσθετο εχέγγυο σταθερότητας, ο Σαμαράς προετοιμάζεται για ένα προσωπικό σαφάρι προβολής των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. 

Κι όταν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα γίνεται προσωπικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό, σημαίνει ότι επιτέλους κάποια πράγματα ήρθε η ώρα να τα διαχειριστούμε με την πρέπουσα σοβαρότητα.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS