Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Οι φοιτητές ως ενεργά μέλη της κοινωνίας μας

Της Μαρίας Παπαλουκά

Πέντε περίπου μήνες πριν, μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με χαρά, λύπη, ίσως απορία οι φοιτητές και φοιτήτριες πλέον ετοίμασαν βαλίτσες και ξεκίνησαν το ταξίδι τους για τον φοιτητικό κόσμο.
Μια από τα ίδια έπραξα κι εγώ… Όταν πας πανεπιστήμιο συναντάς όλα τα έτη και τις «γκάμες» των φοιτητών. Πολιτικοποιημένους και μη, βαριεστημένους αιώνιους φοιτητές και γεμάτους ζωντάνια τελειόφοιτους, απορημένους πρωτοετείς σαν εμένα και φοιτητές που απλά αρέσκονται στο “ I just want to party all the time” που ίσως να ‘χουν ξεχάσει σε ποιο έτος βρίσκονται.

Δυο απόψεις κυριαρχούν για το σημαίνει φοιτητής-τρια:
Ένα: Διαβάζω, είμαι επιμελής και παρακολουθώ μαθήματα. – τύπου σχολείο.
Δύο: Τo Σάββατο έχει πάρτι στο τάδε αποκλείεται να το χάσω. – τύπου διασκεδάζω όλη μέρα.
Αααα περιοδικά ή αρκετά συχνά, όπως το δει κανείς. υπάρχουν και αυτές οι απόψεις: 
«Πιάνω» τα κομματικά τραπεζάκια και πολιτικολογώ όλη μέρα ή εγώ ΔΑΠ, ΠΑΣΠ αποκλείεται…!
Με δυο λόγια και με τον έναν ή άλλο τρόπο οι φοιτητές «κλείνονται» στον δικό τους πανεπιστημιακό κόσμο και δεν μετέχουν όσο ενεργά θα έπρεπε στην κοινωνία. 
Αλήθεια όμως πόσο αυτό ισχύει;
Μάλλον τώρα θα τρολλάρω λιγάκι ως πολύ τον εαυτό μου…


Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Χίου «Στηρίζει» και ντύνει με χαμόγελα!
Φώτο: chiosbook.gr
Περισσότερα από 800 τεμάχια ρούχων για ενηλίκους και παιδιά συλλέχθηκαν από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Χίου στα πλαίσια της πανελλαδικής καμπάνιας «Στηρίζω» τα οποία παραδόθηκαν στο Ίδρυμα Τσάκος. Τα ρούχα αυτά θα σταλούν μέσω του Ιδρύματος στην Αθήνα, στο Χαμόγελο του Παιδιού, στην Κιβωτό και στα Παιδικά Χωριά ΣΟΣ.
O Χρήστος Χριστοδούλου, Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Χίου, δήλωσε:
«Ολοκληρώσαμε μετά από περίπου ένα μήνα την συλλογή των ρούχων. Η κοινωνία της Χίου συνέβαλε όσο περισσότερο μπορούσε στην δράση αυτή και τους ευχαριστούμε θερμά. Στις δύσκολες αυτές εποχές που διανύουμε θέλουμε να δείξουμε τον κοινωνικό μας πρόσωπο και να βοηθήσουμε εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, να ντύσουμε με χαμόγελα όσες περισσότερες οικογένειες μπορούμε. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους συνέβαλαν και βοήθησαν στην  συλλογή και τοποθέτηση των ενδυμάτων. Μετά τα Χριστούγεννα έχουμε προγραμματίσει άλλη μία καμπάνια με τρόφιμα, είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης. Η κοινωνία το έχει ανάγκη και εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας.»

Η θεατρική ομάδα Παν/μιου Χίου προσφέρει χρήματα στο Κέντρο Παιδιού & Εφήβου.

Φώτο:chiospress.gr
Η Θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Χίου διοργάνωσε την επιτυχή παράσταση «Ο εαυτούλης μου» 
Υπόθεση: Ο Άρης είναι ένας εγωιστής φοιτητής που κοιτάζει μόνο τον εαυτούλη του. Προσπαθεί να χωρίσει από την κοπέλα του, Βασιλική, ενώ θέλει να ξεφορτωθεί και την ερωμένη του, Δήμητρα (και καλύτερή του φίλη, η οποία είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του). Παράλληλα προσπαθεί να επωφεληθεί πέφτοντας τη σε μια καθηγήτριά του, ώστε να πάρει το πτυχίο του επιτέλους!
Τα έσοδα της παράστασης και κάποιες χορηγίες σύνολο περίπου 900 ευρώ δόθηκαν από τους φοιτητές στο Κέντρο Παιδιού και εφήβου, ενώ υποσχέθηκαν νέα παράσταση.

Κι όλα αυτά σ’ένα νησί, στη Χίο, που βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πολύβουης Αθήνας είναι κάπως ξεχασμένο όπως ξεχασμένο λες ότι έχει και Πανεπιστήμιο. 
Είμαι σίγουρη ότι οι μισοί που θα διαβάσετε το άρθρο θα «σκούξετε» γιατί αναφέρθηκα στους μπλε ΔΑΠίτες και οι άλλοι μισοί γιατί έβαλα και κάτι από μια μη «χρωματισμένη» δράση φοιτητών…. 
Για μένα όμως άλλο έχει σημασία… ότι με τον α ή β τρόπο και οι μεν και οι δε έγιναν μέρος της αλλαγής που θέλουν να δουν στο κόσμο μας. Μύησαν τους φοιτητές στον προβλήματα του κοινωνικού γίγνεσθαι και προσπάθησαν να γίνουν μέρος της λύσης τους.
Αν το καλοσκεφτούμε λοιπόν όλοι μπορούμε να :

ΠΗΓΗ: http://mary-papalouka.posterous.com/172067141

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS