Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Όραμα, η κινητήριος δύναμη για έξοδο από την κρίση

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Όραμα είναι η προσδοκία μιας ποθητής ιδανικής κατάστασης που αναφέρεται στο μέλλον, επισημαίνεται στο λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη. Η πιο σημαντική πλευρά του οράματος, ιδίως στην πολιτική, είναι η δυνατότητα να συνεγείρει το λαό και να τον κινητοποιήσει για την επίτευξη ενός στόχου.

Μετά την είσοδο στην ΟΝΕ η απουσία οράματος αποτελεί τη μεγάλη «μαύρη τρύπα» στην πολιτική και στην οικονομία , αφού οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Σήμερα παρά ποτέ η χώρα και η κοινωνία έχει ανάγκη από το όραμα της αναγέννησης και της αναμόρφωσης της χώρας σε επίπεδο ηθικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό, αναγέννηση που μπορεί να οδηγήσει στην εκπλήρωση των πόθων και των επιθυμιών του λαού.

Το όραμα στη σημερινή εξόχως ανταγωνιστική παγκόσμια πραγματικότητα είναι επιτακτική ανάγκη. Είναι ο κινητήριος μοχλός για τη συμμετοχή του λαού στην πορεία προς την ανάπτυξη και προπαντός την ηθικοπολιτκή και κοινωνικοοικονομική ανάταση.

Είναι επίσης το όχημα που θα επιτρέψει να περάσουν νέες ζωογόνες ιδέες, αντιλήψεις και αξίες στο κοινωνικό σύνολο.

Το όραμα επίσης είναι αυτό που μπορεί να μας γλιτώσει από την ομογενοποιημένη σούπα της παγκοσμιοποίησης που τείνει να επιβάλει στις κοινωνίες την αβάσταχτη ελαφρότητα μιας βαρετής και επικίνδυνης ομοιομορφίας.

Πάντως, συνταγή για οράματα δεν υπάρχει. Αλλιώς θα βάζαμε στο μίξερ των κοινωνικοικονομικών εξελίξεων διάφορους παράγοντες και παραμέτρους και θα είχαμε έτοιμο το όραμα που μας χρειάζεται.

Αλλά η δυσκολία δεν μπορεί να ακυρώσει την αναγκαιότητα του οράματος το οποίο μπορεί να εμπνεύσει μία ικανή και χαρισματική ηγεσία.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ 
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26532&subid=2&pubid=112986167

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS