Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - Βουτιά 7% των δημοσίων εσόδων

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Η φοροδοτική ικανότητα έχει αγγίξει τα όρια της εξάντλησης. Γι' αυτό και η ισορροπία στα έσοδα θα προκύψει μέσα από τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος και των ελέγχων (περιουσιολόγιο), τη διεύρυνση της βάσης, ενίοτε και τη στοχευμένη ελάφρυνση για ενίσχυση της ζήτησης. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Συναγερμό για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σήμανε η βουτιά εσόδων 7% που κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται με το καλημέρα του νέου έτους μαύρη τρύπα 305 εκατ. ευρώ. Στο μέτωπο των εσόδων από ΦΠΑ, τα στοιχεία μαρτυρούν πανωλεθρία καθώς οι εισπράξεις είναι μειωμένες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 15%. Καθοριστικό ρόλο για τη βουτιά του ΦΠΑ έχει διαδραματίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση κατά περίπου 70% της κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα άσχημα νέα έρχονται λίγες μέρες πριν την επάνοδο της τρόικας για την καθιερωμένη αξιολόγηση που θα κρίνει την πορεία των επόμενων δόσεων και σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου η υπερφορολόγηση των πολιτών έχει αρχίσει να βαραίνει, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, την τρικομματική κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να κινηθεί επιθετικά τις επόμενες ημέρες κινητοποιώντας στο έπακρο τον ελεγκτικό μηχανισμό με έμφαση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών και ΦΠΑ, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως αν παγιωθούν οι αστοχίες στο µέτωπο των εσόδων, δεν θα αργήσει η ώρα όπου η τρόικα θα απαιτήσει διορθωτικές κινήσεις µε τη λήψη νέων µέτρων. Προς το παρόν, πάντως, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4789243

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS