Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ , NEWS - Πολιτική - Ο πόλεμος για τα 900 δισ. και το ελληνικό στοίχημα

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Κρίσιμες αποφάσεις για τα νέα πακέτα στήριξης, όχι επειδή η χώρα δεν θα πρέπει να έχει ως κύριο στόχο τις σημαντικές άμεσες επενδύσεις, αλλά γιατί με τις απλοποιήσεις στις διαδικασίες και την αναμενόμενη βελτίωση της τραπεζικής πιστωτικής ροής, θα υπάρξουν ανάσες στις ΜΜ επιχειρήσεις και περιθώρια εκμετάλλευσης ευκαιριών, ειδικά στον εξαγωγικό τομέα. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Στόχος του Αντώνη Σαμαρά στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών που αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014 - 2020 είναι να υπάρξει γενναία αύξηση στα κονδύλια που συζητήθηκαν για την Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο και κυμαίνονταν περί τα 11,5 δισ. ευρώ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η εποχή των πλουσιοπάροχων πακέτων Ντελόρ ή Σαντέρ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ακόμη και τα κοινοτικά κονδύλια που εγκρίθηκαν επί προεδρίας Μπαρόζο για την περίοδο 2008 - 2014 και ξεπέρασαν για την Ελλάδα τα 20 δισ. ευρώ, κινούνται σήμερα σε δυσθεώρητα ύψη – στο πλαίσιο αυστηρής λιτότητας που επιβάλλει, ουσιαστικά, το Βερολίνο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο προσδοκούν το πακέτο Ρόμπαϊ να κλείσει με μια αύξηση της τάξης του 10% - 20% για τις ελληνικές ενισχύσεις. Αν οι προσδοκίες επαληθευθούν, τότε η Αθήνα θα μπορεί να στηριχτεί τα επόμενα χρόνια σε ένα κοινοτικό ταμείο που θα αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, πάντως, κρατούν μικρό καλάθι και επισημαίνουν ότι η σημερινή μάχη έχει ως βάση εκκίνησης τα 11,5 - 12 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό προεξοφλείται ότι θα προστεθούν και αγροτικές ενισχύσεις της τάξης των 3 δισ. μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ενώ ένα νέο κονδύλι (περί το ένα δισ. ευρώ) βρίσκεται στο τραπέζι, μέσω της δημιουργίας κοινοτικού ταμείου για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους.

Βασικό όπλο του κ. Σαμαρά στην προσπάθεια για μεγαλύτερο πακέτο είναι η πολυετής ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία και η εκτόξευση της ανεργίας. Το μήνυμα είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να κινηθεί επιθετικά στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα εξαρτάται και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης, ιδίως στο αναπτυξιακό πεδίο.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4789206

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS