Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Τι είναι αριστερό;

Του Γιάννη Πρετεντέρη

Αναρωτιόμουν πάντα αν μια γυναίκα δικηγόρος μπορεί να υπερασπίζεται έναν βιαστή γυναικών. Εντάξει, έχω ακούσει τα γνωστά περί «δικαιώματος στην υπεράσπιση» που επικαλούνται οι δικηγόροι όταν ντρέπονται για τους πελάτες τους. Αλλά δεν μπορώ να μην υποψιάζομαι ότι μια γυναίκα που υπερασπίζεται έναν βιαστή γυναικών αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση γυναίκας.

Ως γνωστόν, δεν επιλέγουν μόνο οι κατηγορούμενοι δικηγόρο. Επιλέγουν κι οι δικηγόροι κατηγορούμενο. Το ερώτημα γίνεται ακόμη σοβαρότερο όταν η συνήγορος του βιαστή εκτός από γυναίκα δηλώνει και αριστερή. Ενεργή και ίσως ασυμβίβαστη αριστερή.

Κι αυτό επειδή όλοι υποθέτουμε ότι το «αριστερό» (ή το «δεξιό» αντιστοίχως…) δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε αποτελεί μια απλή δήλωση του νόμου 105 για να κάνεις καριέρα. Εμπεριέχει μια στάση ζωής, μια κλίμακα αξιών, μια ευρύτερη αντίληψη για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Εμπεριέχει αρχές, πεποιθήσεις και συμπεριφορές που απορρέουν από αυτές τις αρχές και από αυτές τις πεποιθήσεις. Διαφορετικά δεν μιλάμε για Αριστερά. Μιλάμε για παπατζιλίκι.

Το πράγμα γίνεται ακόμη σοβαρότερο όταν τα θύματα του βιαστή καταγγέλλουν ότι η συνήγορος που είναι και γυναίκα και δηλώνει αριστερή μετέρχεται διαφόρων μεθόδων (νομότυπων ενδεχομένως…) για να καθυστερήσει τη δίκη του πελάτη της. Όταν η συνήγορος που είναι και γυναίκα και αριστερή δημιουργεί την εντύπωση ότι συμπράττει σε μια προσπάθεια κωλυσιεργίας της απονομής δικαιοσύνης για μια περίπτωση βιασμού.

Όταν δηλαδή αναγκάζει τα τέσσερα θύματα του βιαστή να πηγαινοέρχονται στο δικαστήριο και να ανακαλούν στιγμές και περιστατικά που σφράγισαν τραγικά τη ζωή τους. Αυτό πια δεν χρειάζεται να είσαι δικηγόρος ή γυναίκα ή αριστερός για να σε εξοργίσει. Αρκεί να είσαι άνθρωπος.

Από το περασμένο Σάββατο που «ΤΑ ΝΕΑ» αποκάλυψαν την υπόθεση Κωνσταντοπούλου περιμένω υπομονετικά μια διάψευση, μια εξήγηση, μια ερμηνεία, έστω μια συγγνώμη - στο κάτω κάτω, ουδείς αλάνθαστος… Αντί όλων αυτών ή αντί για κάτι από όλα αυτά, κατάλαβα από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, απλώς η βουλευτής του δέχεται επιθέσεις λόγω λίστας Λαγκάρντ.

Μπα; Οι κοπέλες που βιάστηκαν από τον πελάτη της είναι κι αυτές στη λίστα Λαγκάρντ; Μήπως είναι κι αυτές «σκυλιά της διαπλοκής», κατά τη δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως αποτελούν μέρος του «ενιαίου κέντρου» που συντονίζει τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ;

Και ποια συνείδηση όχι νομική, όχι γυναικεία, όχι αριστερή, αλλά απλώς ανθρώπινη μπορεί να ανεχτεί κάτι τέτοιο; Προφανώς μπερδεύτηκα, όμως. Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται τελευταία τόσο πολύ με τα «σκυλιά» που έχουν ξεχάσει να ασχολούνται με τους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/empisteytika/?aid=4789441

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS