Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ , ΕΣΠΑ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οι Ευρωπαϊκές ενισχύσεις και τα «μυστήρια» των επενδύσεων

Η ευχή και η κατάρα των επιδοτήσεων, των πακέτων ενίσχυσης και των κάθε λογής Ευρωπαϊκών εργαλείων στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ένα μέσο αναβάθμισης της περιφέρειας και εκσυγχρονισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που από πολιτική αβελτηρία και κοινωνική παθητικότητα μετατράπηκε, στην πορεία του χρόνου, σε μια «ευκολία» που απέτρεψε την εγχώρια αγορά από τον εκ βάθρων δημιουργικό μετασχηματισμό της σε εξωστρεφή, συντηρώντας αντί να «σπάσει» κρατικοδίαιτες διαδικασίες και συντεχνιακές νοοτροπίες (αν αναλογιστούμε και μόνο τη δράση των αγροτικών συνεταιρισμών).

Μέσα σε ένα ανάλογο περιβάλλον κινήθηκε την τελευταία πενταετία και η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Δαιδαλώδεις, γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν ή ακόμα και αναβάλλουν την ολοκλήρωση επιχειρηματικών σχεδίων λόγω αδυναμίας κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού έως τη στιγμή καταβολής των ποσών. Εξαιρέσεις, επανασχεδιασμοί και «παγώματα» προγραμμάτων ήταν στην ημερήσια διάταξη συνήθως για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους, οδηγώντας τελικά στα αζήτητα σημαντικά κεφάλαια.

Ο καλόπιστος συνομιλητής θα αναγνωρίσει όμως και τις φιλότιμες προσπάθειες των τελευταίων μηνών στις οποίες δεν μπορούμε να χρεώνουμε αναδρομικές ευθύνες για τις παραλείψεις προηγούμενων κυβερνήσεων. Από την απλούστευση στην αξιολόγηση των προτάσεων έως τις διευκολύνσεις για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής, μια σειρά παρεμβάσεων βελτιώνει τους ρυθμούς και την αποδοτικότητα του όλου εγχειρήματος;

Ακόμη κι αν κάποιος διαφωνεί με τον τρόπο καταγραφής της απορροφητικότητας, η μεθοδολογία είναι σταθερή άρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός της κατακόρυφης αύξησης. Σε μια αγορά που στενάζει από τη διαρκώς μειούμενη ζήτηση και την έλλειψη ρευστότητας που φέρνει η πιστωτική ασφυξία, κάθε κίνηση διευκόλυνσης της ροής πόρων προς την πραγματική οικονομία είναι μια όαση σε ένα έρημο τοπίο.

Το ζητούμενο όμως για την Ελληνική οικονομία παραμένουν οι άμεσες επενδύσεις σε καίριους τομείς. Έργα υποδομών, επανακαθορισμός του τουριστικού και παραθεριστικού προϊόντος, στρατηγικός σχεδιασμός της ναυτιλιακής δραστηριότητας, εξωστρεφή και ποιοτική στροφή στην αγροτική παραγωγή.

Όσο απαραίτητο συμπληρωματικό μέσο κι αν αποτελούν οι ενισχύσεις του ΕΣΠΑ ή του αναπτυξιακού νόμου, αν δεν υπάρξει βελτίωση της ρευστότητας των μικρομεσαίων και σημαντικές επενδυτικές κινήσεις με γεωστρατηγικό χαρακτήρα, αντίστοιχες της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη και πολλαπλασιαστική αλλαγή στην αναπτυξιακή πορεία.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος


Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS