Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Η Γαλλία στρατηγικός σύμμαχος μας στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Το διπλωματικό "κουβάρι" προετοιμασίας των όποιων κινήσεων για την ΑΟΖ, στο οποίο αναφερόμασταν εδώ και καιρό, αρχίζει σταδιακά να ξετυλίγεται δείχνοντας μέρος μόνο της γενικότερης εικόνας. Τα καλύτερα έπονται! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Το στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας όσον αφορά στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται στην ΑΟΖ φαίνεται ότι θα αποτελέσει η Γαλλία.

Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και οι δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ ήταν ενδεικτικές : «Υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πρέπει να αξιοποιηθούν. Θα επικρατήσει το δίκαιο της θάλασσας… Αν μπορεί η Γαλλία να συμβάλει στην αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων θα το κάνει».

Με τη δήλωση του αυτή, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στην Ελλάδα προκειμένου να ανακηρύξει την ΑΟΖ και να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Έστειλε μάλιστα εμμέσως ο κ. Ολάντ μήνυμα στην Τουρκία, ότι το δικαίωμα της Ελλάδας για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της απορρέει από το δίκαιο της θάλασσας, το οποίο η Άγκυρα δεν έχει υπογράψει.

Όσον αφορά στη συνεργασία-συμβολή που ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αφορά στην δραστηριοποίηση της γαλλικής εταιρείας «Total», η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μεσόγειο, όπως, στην Κύπρο, στη Λιβύη και το Ιράκ. Η «Total» έχει μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων και στην Ελλάδα, καθώς οι μεν αμερικανικές εταιρείες (Shell και Exxon) έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία, οι δε ρωσικές υποψηφιότητες θεωρούνται ανταγωνιστικές των δυτικών.

Έτοιμος να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ εμφανίσθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ και θα το κάνει με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται», είπε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον κ. Ολάντ και έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πώς, «προσανατολισμός μας είναι η φιλία με την Τουρκία, αλλά ορισμένες συμπεριφορές δεν βοηθούν στα θέματα του Αιγαίου. Έχουμε υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας, όπως και πολλές άλλες χώρες». Η Άγκυρα το αρνείται εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κ. Σαμαράς συνέδεσε την εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ με την τροφοδοσία φυσικού αερίου και ενέργειες γενικότερα στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για όλη την Ευρώπη. Με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο».

Στην αρχή των δηλώσεων του ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να ερωτηθεί σημείωσε πώς «συζητήσαμε για τα ενεργειακά αποθέματα στην περιοχή μας. Όπως βρέθηκαν στην ΑΟΖ της Κύπρου, υπάρχουν και στην ΑΟΖ της Ελλάδας, που θα συμβάλουν στο να αποκτήσει η Ευρώπη τις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές».

Είναι προφανές πως πρόκειται για ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει ΑΟΖ και να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους. Και σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται από την επίσκεψη Ολάντ πώς έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της Γαλλίας.

Μία στήριξη που εκφράζεται και στο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας, με την Γαλλία να εμφανίζεται έτοιμη να παραχωρήσει-πουλήσει με τη μορφή του δανεισμού δύο φρεγάτες στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολάντ διέψευσε πώς ήρθε για να προωθήσει γαλλικά οπλικά συστήματα. «Δεν ήρθα να πουλήσω εξοπλισμούς», είπε.

ΠΗΓΗ: BRIEFINGNEWS.GR
http://www.briefingnews.gr/politiki/item/44451-i-gallia-trati

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS