Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Μετά την Κύπρο τρέχουμε, λένε στο Μαξίμου

Η επόμενη μέρα μετά την οδυνηρή απόφαση για την Κύπρο, ενισχύει την περισυλλογή στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση ξεκινά κυριολεκτικά αγώνα ταχύτητας, και με πιο δυσμενείς όρους, καθώς όπως φαίνεται, αγριεύουν οι πιστωτές, όπως σας πληροφορήσαμε πριν δυο μέρες.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει μπροστά του δύο κρίσιμους σταθμούς: το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, οπότε με την επιστροφή της τρόικα, θα κριθεί η δόση του δανείου των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ένα μήνα μετά υπάρχει το ορόσημο για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς εκκρεμεί και η επόμενη δόση των 6 δισ. ευρώ. 

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, διαμορφώνει ένα νέο πιο δύσκολο πεδίο και για την ελληνική κυβέρνηση. Οι αντοχές εξαντλούνται, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ η τρόικα δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να χαλαρώσει, αλλά αντίθετα ετοιμάζεται να πιέσει και άλλο τις καταστάσεις. 

Ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και ετοιμάζεται για σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί και ο ίδιος σε δύσκολη θέση. 

Ήδη, η πίεση της τρόικα προκαλεί ήδη εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αναδιατάσσει τις ισορροπίες μεταξύ των υπουργών αναδεικνύοντας την ανάγκη επιβολής σιδηράς πυγμής από τον Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή των μελών της. 

Ο μεγαλύτερος φόρτος για την εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου πέφτει εκ των πραγμάτων στο υπουργείο Οικονομικών και στον Γιάννη Στουρνάρα, που είναι σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό. 
 
Το υπουργείο Οικονομικών έχει να σηκώσει το ίδιο μεγάλο βάρος των αλλαγών, με κυριότερο την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος αποδείχτηκε εξαιρετικά αναποτελεσματικός, τις αποκρατικοποιήσεις, τις ΔΕΚΟ, κ.ά. 
 
Ο συντονισμός των δράσεων που προκύπτουν από το μνημόνιο είναι ένα θέμα. Ένα εξίσου σημαντικό θέμα είναι ο πολιτικός συντονισμός της κυβέρνησης. Αρκετοί υπουργοί επισημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες που η κυβέρνηση θα χρειαστεί να συγκρουστεί με διάφορα συμφέροντα θα πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο για τη διαχείριση των κοινωνικών εντάσεων και μια στρατηγική αναζήτησης συμμαχιών. 

Την ίδια στιγμή οι πιέσεις που ασκούνται στους υπουργούς εξαιτίας του μνημονίου προκαλούν συχνά σπίθες στις μεταξύ τους σχέσεις και τα περιστατικά είναι πολλά, ενώ παράλληλα, αναστάτωση επικρατεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της ΝΔ.   

Ιωάννης Μαρτέλλος 

ΠΗΓΗ: NEWPOST.GR
http://newpost.gr/post/201811/oi-antoxes-eksantlountai-se-politiko-oikonomiko-kai-koinoniko-epipedo/

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS