Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Θετικές εξελίξεις στην οικονομία

Ανάλυση: Eurobank

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αποτελούν τις πρώτες θετικές ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Δύο είναι οι βασικές θετικές εξελίξεις που μέχρι στιγμής μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της. Η πρώτη εξέλιξη σχετίζεται με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα τερματιστεί με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με την υλοποίηση των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Όσον αφορά την πρώτη θετική εξέλιξη, η κυβέρνηση καταθέτει το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με την τρόικα. Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο θα οδηγήσει στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 14 Μαΐου 2013. Δεν αποκλείουμε η δόση των 2,8 δισ. ευρώ να εγκριθεί (και συνεπώς να εκταμιευθεί) ξεχωριστά κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group της 29ης Απριλίου 2013. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πως η επιτυχής ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αξιολόγησης αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς στην εφαρμογή του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης.

Η κυβέρνηση για πρώτη φορά «άγγιξε» το θέμα της διαχείρισης του προσωπικού του δημοσίου τομέα μη διστάζοντας να προχωρήσει ακόμη και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η τελική απόφαση περιλαμβάνει την υποχρεωτική αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων οι 4.000 θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2013. Οι αποχωρήσαντες δημόσιοι υπάλληλοι θα αντικατασταθούν με ισάριθμους νεοπροσληφθέντες. Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου θέματος θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας. Η αντικατάσταση των αποχωρούντων δημοσίων υπαλλήλων με ισάριθμους νεοπροσλαμβανόμενους μόνο ως θετική έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί, με δεδομένο φυσικά ότι οι νέοι υπάλληλοι θα καλύψουν θέσεις σε υπηρεσίες που έχουν πραγματικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Η δεύτερη θετική εξέλιξη αφορά την πρόοδο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με δεδομένο ότι θα ολοκληρωθεί αύριο η ιδιωτικοποίηση του 33% του ΟΠΑΠ (και την παραχώρηση της διοίκησης). Μια προσφορά από τις συνολικά δύο τις τελικής φάσης του διαγωνισμού κρίθηκε ως έγκυρη από το ΤΑΙΠΕΔ. Βέβαια το τίμημα της συγκεκριμένης προσφοράς είναι χαμηλότερο από την αποτίμηση του 33% του ΟΠΑΠ κατά περίπου 9% και στην παρούσα φάση το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή για τη βελτίωση του τελικού τιμήματος. Αναμένουμε ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση θα ολοκληρωθεί, καθώς η διαφορά στην τελική τιμή που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι σχετικά μικρή.

Σημειώστε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου του 2013 αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Τα συνολικά έσοδα από την πώληση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ, με δεδομένο ότι θα εξελιχθούν ομαλά οι σχετικές διαδικασίες, αναμένονται σε 2,3 δισ. ευρώ.

Αναμένουμε ότι η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου μαζί με τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου θα επιτρέψουν τη συγκέντρωση των προβλεπόμενων στο 2ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης 2,6 δισ. ευρώ για το 2013. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε φυσικά και τη συμβολή των αποκρατικοποιήσεων στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Οι αγορές αξιολογούν θετικά τις παραπάνω εξελίξεις. Τα περιθώρια αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων έχουν σταθεροποιηθεί την τελευταία εβδομάδα κοντά στις 1.000 μ.β., μετά το υψηλό των 1.157,2 μ.β. που σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 2013. Την 23η Απριλίου 2013 το περιθώριο των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ήταν στις 1.006,7 μ.β. μειωμένο κατά 1,0 μ.β. ή -0,1% σε εβδομαδιαία βάση (Σχήμα 1).

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=113033351

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS