Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΙΕΘΝΗ , ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ , ΚΙΝΑ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Ο επενδυτικός «κίτρινος δράκος» του Α. Σαμαρά

Η εξόρμηση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδύσεων είναι συνεχής και εντεινόμενη. Πέρα από τις συνήθεις Δυτικές οικονομικές δυνάμεις που προσεγγίζονται, ευκαιρίες νέων συνεργασιών αναζητούνται και στις αναδυόμενες αγορές. Κι όσο αν το Κατάρ ή η Ρωσία προβάλλουν κυρίως ως στρατηγικοί σύμμαχοι σε ενεργειακά ή κατασκευαστικά ζητήματα ή ταχέως αναπτυσσόμενη Κίνα μπορεί να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό πυλώνα σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων.

Το άνοιγμα της χώρας στις Κινεζικές επενδύσεις, που ξεκίνησε με το ενδιαφέρον της COSCO για την προβλήτα στον Πειραιά επί Καραμανλή. Είναι περιττό να αναφερθούμε ξανά στο «αγωνιστικό» πνεύμα με το οποίο σύσσωμη η τότε αντιπολίτευση (προεξέχοντος του ΠΑΣΟΚ!) αντιμετώπισε αυτή την προοπτική για να έρχονται σήμερα οι πάντες να αναγνωρίζουν την ύψιστη στρατηγική σημασία αυτής της επιλογής. Αυτό όμως που τότε ξεκίνησε ως ανάγκη των Κινέζων για μείωση του εμπορικού μεταφορικού τους κόστους προς την Ευρώπη μετατρέπεται τώρα σε κομβικό γεωπολιτικό σχέδιο.

Ο ανηλεής υπόγειος συναλλαγματικός πόλεμος και η υπερθέρμανση της Κινεζικής οικονομίας είναι δυο κορυφαίοι παράγοντες για την πιο επισταμένη στροφή του «κίτρινου δράκου» προς την Ευρωπαϊκή αγορά. Την στιγμή που ΗΠΑ και Ε.Ε. προετοιμάζουν μια ειδική εμπορική σχέση ανάλογη της NAFTA και η υποτίμηση του γιεν ενισχύει εντυπωσιακά τις Ιαπωνικές εξαγωγές, η Κίνα είναι αναγκασμένη να κινηθεί εξίσου επιθετικά για να διασφαλίσει τη θέση της στο Ευρωπαϊκό καταναλωτικό τοπίο.

Από την άλλη, το Πεκίνο δεν μοιάζει μόνο να προσαρμόζεται στις παγκόσμιες συναλλαγματικές εξελίξεις αλλά να αντιλαμβάνεται και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής κατανάλωσης και της άμβλυνσης των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων. Η ευκαιρία για την προώθηση ποιοτικών ελληνικών προϊόντων είναι τεράστια, ειδικά τώρα που η χώρας μας μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό κέντρο του Κινεζικού εμπορίου κι ανοίγονται πρωτόγνωροι δίαυλοι συναλλαγών.

Το ταξίδι Σαμαρά δεν αναλώνεται σε μια ακόμα τυπική ανταλλαγή αβροτήτων και γενικόλογων μελλοντικών σχεδίων. Είναι η απαρχή μιας ολοκληρωτικά καινούριας εποχής τόσο όσον αφορά την Κινεζική οικονομική τοποθέτηση στον Ευρωπαϊκό χάρτη, αλλά και την Ελληνική εξαγωγική έφοδο σε μια τεράστια, ανεκμετάλλευτη αγορά.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS