Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ , NEWS - Πολιτική - Δ. Παπαδημούλης: Μνημόνιο και επενδύσεις δεν πάνε μαζί!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ - Ψάχνεις μετά την άρνηση και τη θετική πρόταση για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά το μόνο που θα βρεις είναι την... απαίτηση να τους δώσουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορούν να αρνηθούν την καταβολή των δανείων (ας τον ενημερώσουν για πρόβλημα ταμειακών ροών, πλήρη έλλειψη ρευστότητας σε τράπεζες από την ΕΚΤ, σε μια τέτοια περίπτωση). Επίσης όσοι του μετέφρασαν κείμενο για το θέμα Τουρκία-ΔΝΤ μάλλον χρειάζονται φροντιστήριο γιατί κάτι θα έκαναν λάθος στη μετάφραση για να βγάλει αυτά τα συμπεράσματα. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

«Τρόικα, επενδύσεις και ανάπτυξη δεν πάνε μαζί», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real.

«Το λέει η εμπειρία δεκάδων χωρών και εκατοντάδων προγραμμάτων -μπορεί η έκθεση του ΔΝΤ να εμφανίζει τα πράγματα σχετικά αισιόδοξα και να έχουν εξαφανίσει τη δική τους παραδοχή περί λάθους. Όπου πήγε το ΔΝΤ προκάλεσε ύφεση, κοινωνικό πόνο, αποσάθρωση, ξεπούλημα όπως-όπως και όσο-όσο και μεγάλη ανακατανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων», σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με νομισματικές τεχνικές. «Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία δεν έχουν ευρώ, έχουν όμως φτώχεια, ανεργία, μισθούς και συντάξεις πείνας και ΔΝΤ», παρατήρησε.

Επικαλέστηκε επίσης το παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, «τώρα σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με μια κυβέρνηση Ερντογάν που δεν είναι συγγενική με τον ΣΥΡΙΖΑ» και «κατάφερε να γυρίσει το κλίμα όταν απαλλάχθηκε από το βραχνά του ΔΝΤ».

«Επομένως, το θέμα είναι η ήττα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και η απαλλαγή από τη θηλιά του μνημονίου και της τρόικας», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ακόμη ότι η χώρα μπορεί να διεκδικήσει την απαλλαγή της από τα μνημόνια υπό μία προϋπόθεση: «να έχει κυβέρνηση με την πολιτική βούληση να διαπραγματευτεί, να μην είναι προσδεδεμένη στο άρμα Μέρκελ, να έχει λαϊκή στήριξη και διεθνή ερείσματα και να έχει εξασφαλίσει πρωτογενή πλεονάσματα».

«Αν μας πουν, στη βάση της ακύρωσης του Μνημονίου και της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης ‘σας κλείνουμε τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης’, να μπορούμε και εμείς, με τα πρωτογενή πλεονάσματα, να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση όλων των βασικών μας αναγκών και ταυτόχρονα να πούμε ως αμυντική κίνηση απέναντι στην επιθετική αυτή κίνηση, ‘όσο εσείς διακόπτετε τη χρηματοδότηση, αναστέλλουμε και εμείς την πληρωμή χρεωλυσίων’», εξήγησε.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/story/649055

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS