Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Η εκστρατεία Σαμαρά σε Κίνα - ΗΠΑ - Ισραήλ

Πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει το διάστημα 15-19 Μαΐου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αποδεχόμενος την πρόσκληση του κινέζου ομολόγου του Λι Κεκιάνγκ. Εχθές το μεσημέρι πραγματοποίηθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τον υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Νότη Μηταράκη αντίστοιχα, για την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψής του στην Κίνα. Μαζί με τον πρωθυπουργό θα μεταβούν στη Κίνα 50 και πλέον Έλληνες επιχειρηματίες.

Στην ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού θα βρεθεί η οικονομία και η δυνατότητα νέων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Οι Κινέζοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αλλά και των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τους σε cargo και logistics. Παράλληλα, η COSCO που ελέγχει ήδη μέσω μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης τους δύο από τους τρεις προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά επιθυμεί να παίξει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο.

Δημοσίευμα της εφημερίδας China Daily στις αρχές του 2013 ανέφερε ότι η Cosco εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το 60% των μετοχών αν και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να πωλήσει μέρος του ποσοστού μετοχών που κατέχει και που αντιστοιχούν στο 73% του συνόλου.

Προς το παρόν η κυρίαρχη άποψη στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και σε επίπεδο συναρμόδιων υπουργών είναι ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ να γίνει μέσα από συμβάσεις παραχώρησης εμπορικών δραστηριοτήτων (εμπορευματοκιβώτια, σταθμοί διακίνησης αυτοκινήτων, προβλήτες κρουαζιέρας και εμπορευματικοί σταθμοί) του λιμανιού. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου ο κ. Σαμαράς είχε μεταβεί στο Κατάρ με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Εκεί αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το εμιράτο εμφανίστηκε πρόθυμο να τοποθετήσει 1 δισ. ευρώ σε ένα Ταμείο που θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την Ελλάδα να τοποθετεί στο Ταμείο αυτό ένα αντίστοιχο ποσό. Ωστόσο, δεν τέθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, ο εμίρης του Κατάρ αγόρασε το νησί Οξυά και ακόμη πέντε νησάκια, που είναι ιδιωτικά και διοικητικά ανήκαν στην Ιθάκη. Τέλος, το Κατάρ επέστρεψε στη διεκδίκηση του Ελληνικού, προχωρώντας στην υπογραφή της «Δήλωσης Εμπιστευτικότητας» για την συμμετοχή τους στην διαγωνιστική διαδικασία.

ΗΠΑ

Στο μεταξύ, το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού τελεί εν αναμονή και της οριστικοποίησης από τον Λευκό Οίκο του ραντεβού Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Στο τετ α τετ με τον πλανητάρχη, όποτε γίνει, αναμένεται να κυριαρχήσουν γεωστρατηγικές συζητήσεις σε συνάρτηση με την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης, μέσω και των ελληνικών κοιτασμάτων ενώ δεσπόζουσα θέση θα έχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ.

Ισραήλ

Μέσα στο επόμενο διάστημα, εξάλλου, θα οριστικοποιηθεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου, η διεξαγωγή του οποίου συμφωνήθηκε σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των κ. Σαμαρά και Νετανιάχου. Η οικοδόμηση μιας πιο ενισχυμένης σχέσης της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας και έχει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 3 Ιουνίου, προκειμένου να μιλήσει στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ: SPIROSPERO.GR
http://www.spirospero.gr/index.php/politiki/52536-i-ekstrateia-samara-se-kina-ipa-israil

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS