Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Ο εθνικός στόχος και το χρέος των «3»

Πριν από ένα χρόνο οι Αντ. Σαμαράς, Ευάγγ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης υπερβαίνοντας κομματικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις συμφώνησαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης με στόχο τη σωτηρία της χώρας και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ τους αποδείχθηκαν μικρές μπροστά στον εθνικό κίνδυνο της χρεοκοπίας και της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η κουλτούρα συμμαχικών κυβερνήσεων άρχισε να διαπερνά την πολιτική πρακτική των τριών. Η πολιτική σταθερότητα που επιτεύχθηκε είχε θετικά αποτελέσματα. Οι λύσεις που επιλέχθηκαν, οι μάχες που δόθηκαν ήταν επιτυχείς. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει η κοινή εκτίμηση των αγορών, των εταίρων και δανειστών της χώρας, των ισχυρών κέντρων εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κίνδυνος του Grexit απομακρύνθηκε και η οικονομία, παρά τη βαθιά ύφεση έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης. Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας. Οι ανισορροπίες στη δημοσιονομική κατάσταση και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώνονται δραστικά.

Η παγίωση όμως της σταθεροποίησης και η έμπρακτη επιβεβαίωση των προβλέψεων για ανάκαμψη της οικονομίας απαιτούν πολιτική σταθερότητα, σταθερή γραμμή πλεύσης από την κυβέρνηση, συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Είναι λοιπόν σήμερα ανεπίτρεπτο, από κάθε άποψη, να κινδυνεύσει η σταθερότητα αυτής της κυβέρνησης. Στο θέμα της ΕΡΤ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Θα ήταν όμως ιστορικό λάθος με εθνικές διαστάσεις, εάν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της δημόσιας τηλεόρασης αποδεχθούν το «ατύχημα» που θα τινάξει στον αέρα την κυβερνητική σταθερότητα. Είναι ξεκάθαρες οι επιπτώσεις. Η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί θα κινδυνεύσει με «διάτρηση», οι αιματηρές θυσίες που έως τώρα απαιτήθηκαν δεν θα δικαιωθούν, πολύ περισσότερο θα απομακρυνθεί η ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας προϋποθέσεων για ένα βιώσιμο μέλλον αυτού του τόπου.

Τα σύννεφα που το τελευταίο διάστημα συσσωρεύονται πάνω από την Ελλάδα, είτε λόγω της αντιπαράθεσης για τη δημόσια τηλεόραση, είτε εξαιτίας των εμποδίων που ορθώθηκαν σε καίριες αποκρατικοποιήσεις, όπως της ΔΕΠΑ, πρέπει να διαλυθούν με κινήσεις σωφροσύνης και από τα τρία κόμματα.

Το ρήγμα που δημιουργήθηκε στην κυβερνητική συνοχή πρέπει να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό. Οι κάλπες πρέπει να αποφευχθούν, ώστε η οικονομία να μην υποστεί σκληρή δοκιμασία με αβέβαιες προοπτικές. Και στο πλαίσιο αυτό, καμιά αδυναμία πολιτικής συνεννόησης των τριών δεν δικαιολογείται. Η κουλτούρα συνεννόησης κομμάτων που προέρχονται από διαφορετικά μέρη του πολιτικού φάσματος και που έχει έως τώρα αποκτηθεί, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια νέα συμφωνία. Μικροπολιτικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες δεν πρέπει να υποκαταστήσουν τον εθνικό στόχο που όλοι πρέπει να υπηρετούν.

Οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να μείνουν πιστοί στη γραμμή που χάραξαν πριν από ένα χρόνο ακριβώς. Να διαφυλαχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=113061244

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS