Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΔΙΕΘΝΗ , NEWS - Διεθνή - Κίνημα «Αγανακτισμένων» και στην Τουρκία

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Η επαναφορά του εξισλαμισμού που επιχειρεί ο Ερντογάν έρχεται σε αντίθεση με τη δυτικού τύπου αστική αντίληψη μιας μορφωμένης κι εκλεπτυσμένης νεολαίας. Μάλλον διάλεξε το πιο λάθος πεδίο αντιπαράθεσης! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Δακρυγόνα και νερό χρησιμοποίησε η τουρκική αστυνομία εναντίον διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ενώ στην Αγκυρα εμπόδισε εκατοντάδες άτομα που ήθελαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Βουλή. Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν ως οικολογικές εναντίον της καταστροφής ενός πάρκου στην κεντρική Πλατεία Τακσίμ της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκαν σύντομα σε πολιτική διαμαρτυρία εναντίον του αυταρχισμού της κυβέρνησης Ερντογάν.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται ειρηνικά στο Πάρκο Γκεζί τη Δευτέρα. Όμως την Παρασκευή τα ξημερώματα, η αστυνομία εισέβαλε στο πάρκο για να τους διαλύσει βιαίως. Η οργή που εξέφρασαν οι διαδηλωτές για τις μεθόδους της αστυνομίας, την οποία κατηγορούν για χρήση υπέρμετρης βίας στην πάταξη των διαδηλώσεων, όπως στις πορείες της φετινής Πρωτομαγιάς, στράφηκαν σύντομα και εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την Κωνσταντινούπολη εξαπλώθηκαν και σε άλλες τουρκικές πόλεις.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών φανερώνουν την συσσωρευμένη απέχθεια πολλών φιλελεύθερων Τούρκων προς την συντηρητική (κυρίως στα κοινωνικά ζητήματα) πολιτική της ισλαμικής κυβέρνησης και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον οποίο θεωρούν όλο και πιο αυταρχικό και λιγότερο πρόθυμο να λάβει υπόψη του διαφορετικές απόψεις. Για παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση πέρασε με συνοπτικές μεθόδους νόμο που περιορίζει την πώληση και διαφήμιση αλκοολούχων ποτών προκαλώντας ανησυχία στους κοσμικούς. Πολλοί αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι όταν ο Ερντογάν χαρακτήρισε «αλκοολικούς» όσους πίνουν ποτά.(Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=515939

Share
Tags: ΔΙΕΘΝΗ , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS