Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Αφυπνίστηκαν;

Η εμμονή, μονόπλευρα, στην εφαρμογή αυστηρών πολιτικών δημοσιονομικών περιορισμών και λιτότητας, χωρίς να συνοδεύονται από αναπτυξιακές παρεμβάσεις, ενέτεινε τα αδιέξοδα της Ευρώπης και οδήγησε τις χώρες του Νότου, όπως την Ελλάδα, σε βαθιά ύφεση και αποσάθρωση του παραγωγικού ιστού τους με καταστροφικές συνέπειες. Πάνω από 26 εκατ. άτομα είναι άνεργοι στην Ευρώπη, εκ των οποίων τα 5,6 εκατ. είναι νέοι κάτω των 25 ετών. Απειλητικά προβάλλει ο κίνδυνος για μια χαμένη γενιά και ο φόβος για κοινωνικές αναταραχές.

Η ύφεση και οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης αγγίζουν πλέον όλες τις χώρες, ακόμη και τις ισχυρές του Βορρά, ενώ ταυτόχρονα υποχωρεί η θέση της Ε.Ε. στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.

Τώρα, με μεγάλη καθυστέρηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να «αφυπνίζεται» και τα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας να αλλάζουν βηματισμό. Στο «τραπέζι» της Συνόδου Κορυφής, που από χθες είναι σε εξέλιξη, βρίσκονται σχέδια αντιμετώπισης της ανεργίας, τόνωσης της ρευστότητας και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων στις χώρες του Νότου.

Πολλά από αυτά τα σχέδια έχουν συζητηθεί, ορισμένα δε και? εγκριθεί πριν από ένα χρόνο, όπως το λεγόμενο Σύμφωνο για την Ανάπτυξη. Ωστόσο τίποτε δεν υλοποιήθηκε, καθώς η δημοσιονομική «ορθοδοξία» έθεσε σε δεύτερη μοίρα τις αναπτυξιακές πολιτικές και τα αδιέξοδα ενισχύθηκαν.

Χωρίς όμως τη μεταφορά πόρων από τις ισχυρές χώρες του Βορρά στις οικονομικά αδύναμες του Νότου δεν μπορεί να υπάρξει ισχυροποίηση της Ε.Ε. συνολικά. Το «μαλακό υπογάστριο» της Ευρώπης θα παραμένει ευάλωτο, απειλώντας να συμπαρασύρει στην κρίση και τις χώρες του Βορρά.

Για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία η ενεργοποίηση αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα αποτελέσει καταλύτη για την πορεία της. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί, το αντίθετο μάλιστα, την ανάγκη για ολοκλήρωση της μάχης αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας και οικοδόμησης μιας νέας και ανταγωνιστικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=113069497

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS