Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - «Πρόβλημα αντί για λύση» το κούρεμα του ελληνικού χρέους

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Κάποιοι υποστηρίζαμε από την αρχή ότι τα "κουρέματα" απλά μεταδίδουν την κρίση και σε άλλες χώρες (ειδικά όταν δεν υπάρχουν μηχανισμοί προστασίας) και η Ε.Ε. θα φέρει ένα μόνιμο στίγμα στις αγορές. Θεωρητικά θα ήταν προτιμότερη η αντικατάσταση των ακριβών παλιών δανείων με νέα ατέρμονης διάρκειας με ευνοϊκότερους όρους. Πρακτικά πλέον αξιοποιούμε τις δυνατότητας απομείωσης του χρέους που μας δίνονται! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί μέρος της λύσης αλλά του προβλήματος της Ελλάδας, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντιγκ και χαρακτηρίζει «λανθασμένα» τα διδάγματα που αντλεί από την κρίση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει ότι, από τις αρχές του 2010 έως τα μέσα του 2011, η Ευρώπη είχε επιτύχει να περιορίσει την κρίση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά η κρίση τέθηκε εκτός ελέγχου όταν, υπό την πίεση του ΔΝΤ, αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λόγω του φόβου μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες.

«Γι' αυτό και οι επενδυτές εγκατέλειψαν, επίσης την Ιταλία και την Ισπανία και η αναταραχή έπληξε τόσο πολύ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η οικονομία της ευρωζώνης να πέσει σε ύφεση» εξηγεί ο κ. Σμίντιγκ και σημειώνει ότι, για τον Γερμανό φορολογούμενο, θα ήταν φθηνότερο να δοθούν στην Ελλάδα περαιτέρω δάνεια με ευνοϊκούς όρους, παρά να πληρώσει τις συνέπειες του "κουρέματος" του χρέους.

«Η Αθήνα περιήλθε σε ένα σπιράλ θανάτου ολοένα και σκληρότερης λιτότητας, ολοένα και πιο αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και γι' αυτό και ολοένα και μειούμενων φορολογικών εσόδων» υπογραμμίζει ο οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Σημειώνει επίσης ότι τα συμπεράσματα που θα έπρεπε να εξαχθούν από την κρίση είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του ΔΝΤ:

«Μία αναδιάρθρωση χρέους είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Πρέπει να αποτελεί το ύστατο μέσο και μάλιστα μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μία απόλυτα αξιόπιστη προστασία από τον κίνδυνο μετάδοσης

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63847849

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS