Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΗΜΟΣΙΟ , ΚΟΜΜΑΤΑ , ΚΡΑΤΟΣ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ , ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Διοικώντας τη ΝΔ όπως το νέο δημόσιο τομέα!

Κι έρχεται αβίαστα η εύλογη απορία «μα είναι ο τρόπος διοίκησης του δημοσίου, πρότυπο για τη διαχείριση ενός κόμματος»; Προφανώς και όχι. Αλλά οι δυσκίνητοι, μη λειτουργικοί μηχανισμοί που διέπουν τα κόμματα επί δεκαετίες, απορρόφησαν με… ανακούφιση διαδικασίες και δομές που αναπλάθουν τη γραφειοκρατία και την αναξιοκρατία της κρατικής μηχανής. Η προτροπή λοιπόν δεν αφορά το παρελθόν αλλά τη συμμόρφωση και των κομματικών επιτελείων στις σύγχρονες επιταγές στο πνεύμα των οποίων κινούνται μια σειρά αλλαγών που αρχίζουν να προωθούνται στη δημόσια διοίκηση.

Η ταχύτατη ανάπτυξη ηλεκτρονικών μέσων διακυβέρνησης αλλά κι ο πλήρης επανακαθορισμός των όρων αξιολόγησης για την ανάδειξη διοικητικών στελεχών με έμφαση στη γνώση και την εξειδίκευση αντί στην εργασιακή επετηρίδα, θέτουν το πλαίσιο αναφοράς για κάθε ανάλογη κομματική επιλογή. Από τη στατικότητα περνάμε επιτέλους στη δημιουργική κινητικότητα κι από την τυπολατρία στην αξιακή ουσία.


Τα παραδοσιακά πολιτικά εργαλεία παραχωρούν, όλο και περισσότερο, τη θέση τους στη διαδικτυακή δυναμική και η κοινωνία των ενεργών πολιτών διαθέτει απεριόριστη ευχέρεια αυτοοργάνωσης (απεριόριστα τα ανά των κόσμο σχετικά παραδείγματα) την οποία τα αργά αντανακλαστικά της πεπαλαιωμένης, αρτηριοσληρωτικής κομματικής αντίδρασης δεν μπορεί να παρακολουθήσει, πόσο δε μάλλον να συνδιαμορφώσει.

Η ροή ανάδειξης στελεχών κυρίως με βάση την αποτύπωση παθητικών κομματικών ενσήμων δημιουργικής απραγίας και την «ενίσχυση» συνήθως από πολιτικά άφωνες περσόνες του θεάματος, αφήνει αδιάφορο τον κοινωνικό ιστό που αδυνατεί να ανιχνεύσει τις διεργασίες αξιοσύνης που θα έπρεπε να συνοδεύουν μια κορυφαία διαδικασία.

Το επερχόμενο Συνέδριο της ΝΔ κουβαλάει ήδη στην αύρα του, μια συλλογιστική τέτοιων ηχηρών ανατροπών. Ο Σαμαράς είναι έτοιμος να επιχειρήσει ένα υπερβατικό άλμα «εκκαθάρισης» παρωχημένων αντιλήψεων που θα μεταφέρει τη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά του τόπου στο μέλλον της! Ένα μέλλον πιο διαδραστικό, πιο αξιακό και τελικά πιο πολιτικό από ποτέ.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS