Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - Συνεχίζεται η άνοδος των αγροτικών εξαγωγών και το 2013

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Κάτι αρχίζει να αλλάζει στην πρωτογενή παραγωγή. Λίγο η στροφή μορφωμένων νέων στο χώρο ελέω ανεργίας, λίγο η ανάδειξη των εξαιρετικών προϊόντων σε νέες αγορές, η μετεξέλιξη βρίσκεται επί θύρας αν στηριχτεί στη γνώση, την εξειδίκευση, την ποιότητα. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Σημαντική βελτίωση στους όρους του εμπορίου καταγράφονται τους πρώτους μήνες του 2013 για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, καθώς από τη μία πλευρά αυξάνονται οι τιμές πώλησης των παραγόμενων προϊόντων και από την άλλη ενισχύονται οι εξαγωγές. Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια σε αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν αγροτικού εισοδήματος, ως αποτέλεσμα της διάθεσης προϊόντων στην ελεύθερη αγορά.

Ο ρυθμός μεταβολής των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί (χωρίς τις επιδοτήσεις) αυξήθηκε κατά +3,1% στο 1ο 5μηνο του 2013 σε ετήσια βάση, έναντι μείωσής τους κατά -4,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ οι καταβαλλόμενες τιμές για εισροές αυξήθηκαν με αισθητά μικρότερο ρυθμό (1ο 5μηνο΄13: +2,2%, 1ο 5μηνο΄12: +3,3%).

Όπως επισημαίνει σε σχετική της ανάλυση η Alpha Bank, η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη στις τιμές εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, καθώς και η σημαντική αύξηση της αξίας των γεωργικών εξαγωγών κατά +5,8% στους πρώτους μήνες του 2013 σε συνδυασμό με την τελευταία μεταβολή της ΚΑΠ (2008), που διευρύνει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των αγροτών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σημαντική ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=523083

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS