Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΘΕΣΜΟΙ , ΚΟΜΜΑΤΑ , ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Σύγχρονες και λειτουργικές κομματικές δομές στη ΝΔ

Με την ευκαιρία της εκλογής νέου γραμματέα της ΠΕ, επανήλθε στο προσκήνιο για μια ακόμα φορά η συζήτηση γύρω από το ποιες δομές χρειάζεται ένα κομματικός οργανισμός μέσα στις κοινωνικές και τεχνολογικές συντεταγμένες του 21ου αιώνα. Το γεγονός μάλιστα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της παράταξης αυτή τη θέση αναλαμβάνει ένας τόσο νέος άνθρωπος ενισχύει τα επιχειρήματα για την ανάγκη ουσιαστικών ανατροπών που θα μεταβάλλουν τη ΝΔ από έναν αρτηριοσκληρωτικό μηχανισμό σε ένα δημιουργικό κύτταρο κοινωνικού προβληματισμού και παραγωγής πολιτικής σκέψης.

Μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς είχε καταθέσει μια σειρά προτάσεων για την ανανέωση και την αναδόμηση του κομματικού μηχανισμού. Πολλές από αυτές αποτέλεσαν και μέρος του καταστατικού της ΝΔ αν και η εκτέλεση τους, λόγω και των πολιτικών συγκυριών, δεν υπήρξε πλήρης. Με ευκαιρία εκείνες τις προτάσεις είχαμε τότε, 3,5 χρόνια πριν, καταθέσει σχετικές σκέψεις και ιδέες στο «Ο λόγος στον ενεργό πολίτη και το διαδίκτυο», όπως και σε μεταγενέστερα άρθρα. Σήμερα είναι η ώρα της κωδικοποίησης, της επικαιροποίησης και της ενίσχυσης αυτών των προτάσεων.

Οι τοπικές οργανώσεις εξάντλησαν την όποια χρησιμότητα τους στα πλαίσια μιας εποχής με περιορισμένη πρόσβαση στην ενημέρωση σχετικά με τις κομματικές θέσεις και στην πορεία άρχισαν να υπολειτουργούν μετατρεπόμενες, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, σε ανενεργές μονάδες ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών. Το επόμενο βήμα οφείλει να είναι η παύση λειτουργίας των περισσοτέρων και η συγκέντρωση τους είτε σε επίπεδο Καλλικρατικών δήμων, είτε και απευθείας σε επίπεδο ΝΟΔΕ, ειδικά στην Αττική.

Ο κατακερματισμός των δομών όχι μόνο δεν έφερε το κόμμα πιο κοντά στη βάση αλλά επέτεινε την έλλειψη συγκροτημένης και δυναμικής παρουσίας. Οι ΝΟΔΕ θα έπρεπε να λειτουργούν ως πυλώνες αμφίδρομης σχέσης με τους πολίτες, διαθέτοντας δυνατότητες διαρκούς επιμόρφωσης των τοπικών στελεχών και τεχνοκρατικής τεκμηρίωσης των θέσεων της παράταξης (με την ψηφιακή τεχνολογία να συνεπικουρεί σε αυτή την προσπάθεια), ώστε αυτές να γίνονται πλήρως κατανοητές και να μην χάνονται στις προσωπικές ερμηνείες κάθε στελέχους και την περιρρέουσα παραφιλολογία.

Το βασικό ζητούμενο θα πρέπει να είναι η ενεργότερη συμμετοχή του πολίτη, ειδικά αυτού που δεν είναι «εθισμένος» στις κομματικές διεργασίες, Τα μέλη της ΝΔ άγγιξαν κάποια στιγμή το ένα εκατομμύριο αποτυπώνοντας τη δίψα της κοινωνίας για τον απεγκλωβισμό από τη λογική των προειλημμένων αποφάσεων μιας ελεγχόμενης νομενκλατούρας. Δεν ακολούθησε όμως μια συντονισμένη προσέγγιση και αξιολόγηση αυτών των πολιτών όχι γιατί έλειπε η πρόθεση, αλλά γιατί δεν υπήρχαν οι δομές υποδοχής και αξιοποίησης τους.

Αν υπάρχουν λοιπόν δυο απαραίτητα πρώτα βήματα στο δρόμο για την κομματική ανασυγκρότηση αυτά είναι η δημιουργία σύγχρονων τοπικών δομών και η λειτουργία διαδικασιών συνεχούς επικοινωνίας και «εκμετάλλευσης» του ανθρώπινου δυναμικού της παράταξης.

Το πρώτο θα επιτευχθεί με την ενίσχυση του ρόλου των ΝΟΔΕ, ώστε να διαθέτουν εξειδικευμένα στελέχη ανά τομέα δραστηριοποίησης με δυνατότητα παρέμβασης στις κοινωνικές εξελίξεις και ταυτόχρονα την υποδομή για την εκπαίδευση τους. Το δεύτερο μπορεί να ολοκληρωθεί εφόσον δημιουργηθεί μια επιτροπή αξιολόγησης στελεχών, όπως την είχαμε περιγράψει εδώ και πάνω από τρία χρόνια, στο «Η ώρα για τις αξίες και τους άξιους», που θα αφήνει την αίσθηση στον πολίτη ότι δύνονται ευκαιρίες σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν, πέρα και πάνω από τυπικούς κλειστοφοβικούς μηχανισμούς.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS