Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Η αριστερά του λαϊκισμού

Του Μιχάλη Αλεξανδρίδη 

Όσο κι αν προσπαθήσω να βρω ψήγματα -έστω- εναλλακτικού δρόμου στις προτάσεις που διατυπώνονται στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ. Μεγάλες κουβέντες, ανέξοδες υποσχέσεις κι αστήρικτες αναλύσεις, για τις δήθεν βατούς λεωφόρους που οδηγούν στην ανάπτυξη, την ευημερία, που εγγυώνται την… επιστροφή στην εποχή της δανεικής ευδαιμονίας.

Να μην απολυθεί κανείς, να επιστρέψουν στις δουλειές τους όσοι θίχτηκαν, να μην ιδιωτικοποιηθεί τίποτα, να διοριστούν κι άλλοι στο δημόσιο, να καταργηθούν τα χαράτσια, να πέσει ο ΦΠΑ και οι φόροι, να φτηνύνει το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό, να αυξηθούν οι πόροι σε υγεία - παιδεία - πρόνοια, να ανεβούν οι συντάξεις και τα εφάπαξ, να δοθούν λεφτά για δημόσια έργα, να χαριστούν τα χρέη σε τράπεζες και πάει λέγοντας.

Εννοείται πως δίχως να θεωρήσει κανείς ότι είναι υποχρεωμένος να ψελλίσει μια κουβέντα για το ποιος θα πληρώσει, από πού θα βρεθούν τα δισ. που χρειάζονται κατ’ έτος για να γίνουν όλα αυτά. Θαρρείς και οι σήμερα κυβερνώντες, αν μπορούσαν να τα προσέφεραν, δεν θα το έκαναν. Θαρρείς και δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στα κυβερνητικά σχήματα που έδωσαν αυτά που κόπηκαν τα τελευταία χρόνια όταν βουλιάξαμε στην κρίση χρέους και στην έλλειψη δυνατοτήτων δανεισμού.

Κι όμως, μετά τα όσα τραβήξαμε και όσα τραβάμε ακόμη, θα έπρεπε όλοι να έχουμε συνειδητοποιήσει πως η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα. Οι εύκολες καταγγελίες, ο διαχωρισμός σε «ενδοτικούς» και φιλολαϊκούς, η υπεραπλουστευμένη ανάλυση μιας σύνθετης και πρωτοφανούς περιπλοκότητας κατάστασης όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά κάνουν τεράστιο κακό. Κι ας είμαστε βέβαιοι πως αν επικρατήσουν τέτοιες λογικές, αυτοί που θα την «πληρώσουν» θα είναι οι πιο αδύναμοι, κοινωνικά και οικονομικά.

Αν για κάτι φημιζόταν η αριστερά στις δύσκολες μεταπολεμικές δεκαετίες, ήταν το ήθος της, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, η επιμονή στον διάλογο, τα στέρεα επιχειρήματα, η διαλεκτική.

Η αριστερά που υποκύπτει στη γοητεία του ακραίου λαϊκισμού, που κάνει σημαία της την εναντίωση σε κάθε αλλαγή και την προσήλωση στο χθες -το οποίο μας οδήγησε στον γκρεμό, δεν προσφέρει στη λύση αλλά στη διόγκωση του προβλήματος.

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
http://www.makthes.gr/news/opinions/106977/

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS