Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΓΟΡΕΣ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , Ε.Ε. , ΕΥΡΩ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Έξοδο στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές;

Όποιος ισχυριστεί ότι πριν τις προηγούμενες εκλογές διέβλεπε την ελάχιστη πιθανότητα η προοπτική εξόδου της χώρας στις αγορές να αποτελεί κεντρικό ζητούμενο πριν καλά, καλά ανατείλει το 2014, θα πρέπει να είναι ή μεγάλος υποκριτής ή να έχει το «κληρονομικό» χάρισμα των προβλέψεων οπότε τον περιμένει μια λαμπρή καριέρα στο σχετικό χώρο! Κι όμως κανείς πλέον δεν αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη. Ακόμα κι όσοι ενίστανται αναφέρονται αποκλειστικά στη δεδομένη αδυναμία για την άμεση έκδοση δεκαετούς ομολόγου.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν μια τέτοια κίνηση να πραγματοποιηθεί, όχι το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, αλλά λίγο πριν τις ευρωεκλογές; Πως θα προκύψουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα και τι θα σημαίνει για τη χώρα και την κυβέρνηση μια επιτυχής επιστροφή στις αγορές ακόμα νωρίτερα του αναμενομένου;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχει ανακοινωθεί επισήμως η επίτευξη ενός ισχυρού πρωτογενούς πλεονάσματος που πιθανότατα θα προσεγγίζει το 1 δις ευρώ. Τις επόμενες μέρες, οι θετικές διεθνείς αντιδράσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας να συνδυαστούν με μια σαφέστατη πολιτική δήλωση από πλευράς Ε.Ε. που θα επιβεβαιώνει την απόφαση για άμεση ρύθμιση του ελληνικού χρέους και θα δίνει, έστω αδρά, ακόμα και ημι-επίσημα, το περίγραμμα των πιθανών παρεμβάσεων.

Η αποκλιμάκωση των spreads όλων των χωρών που ολοκληρώνουν τα προγράμματα προσαρμογής είναι ραγδαία. Η Ιρλανδία ήδη πέτυχε χρηματοδότηση από τις αγορές με πολύ ανταγωνιστικά επιτόκια. Ταυτόχρονα η Ευρώπη δείχνει να αποτελεί και πάλι πόλο έλξης των διεθνών χρηματοοικονομικών επενδυτών για μια σειρά λόγων που αφορούν από την απομόχλευση των τραπεζών μέχρι τις εξελίξεις με το QE στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, κι αν ως έμμεση επιβράβευση στην Ελλάδα, αλλά κι ως ένδειξη του σταθεροποιημένου περιβάλλοντος στην Ε.Ε. ενόψει ευρωεκλογών υπάρξει πρόθεση του ESM να στηρίξει την έκδοση του ελληνικού ομολόγου με μερική απορρόφηση χρεογράφων, τα επιτόκια μας που σήμερα κινούνται κάτω του 8% δεν αποκλείεται να βρεθούν κοντά στο 6% ακόμα και μέσα στον Απρίλιο ή το Μάιο.

Αυτό θα σημαίνει ότι τα διετή έως πενταετή ομόλογα θα κινούνται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα ανοίγοντας γρηγορότερα το δρόμο προς τις αγορές. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στο επόμενο τετράμηνο δεν προβλέπονται νέες δύσκολες αποφάσεις, τυπικά ολοκληρώνεται το δημοσιονομικό πρόγραμμα και η χώρα χαίρει της αίγλης της ευρωπαϊκής προεδρίας άρα η αίσθηση της πολιτικής σταθερότητας θα είναι ισχυρή, δεν θα ήταν έκπληξη, εφόσον συντρέξουν σωρευτικά όλες οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις να υπάρξει μια αιφνιδιαστική προσφυγή στις αγορές που θα σημάνει την ολική επαναφορά της χώρας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS