Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ , NEWS - Α. Σαμαράς: Υποσχεθήκαμε ότι θα βγάλουμε την χώρα από την κρίση και αυτό κάναμε

Για νέο ξεκίνημα και μια νέα αφετηρία με τελικό στόχο μια…«νέα Ελλάδα» μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ανακοινώνοντας και επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, μετά από επτά μήνες έντονων, δύσκολων και πολύπλοκων διαδικασιών.

«Σήμερα γίνεται ένα νέο ξεκίνημα με ελπίδα, γιατί οι θυσίες αποδίδουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της περιέγραψε σειρά άμεσων μέτρων που θα ανακουφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, εν μέσω διαρροών και συζητήσεων για νέο μνημόνιο, ότι δεν θα χρειαστεί, ούτε πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, «όπως με μόνιμη κακοπιστία προεξοφλούσαν ορισμένοι»

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ανακουφίσουν πολλές εκατοντάδες Έλληνες, διευκρίνισε, στέλνοντας και ένα μήνυμα στους πιστωτές, ότι ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα και «πάντως νωρίτερα από τις προβλέψεις».

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, που αποτελούν τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα δοθούν σε ένα εκατομμύριο Έλληνες με βάσει τα περιουσιακά και οικονομικά τους στοιχεία, δηλ. στους φτωχότερους και σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, όπως είπε, ενώ τμήμα αυτών των χρημάτων θα διανεμηθεί και στους ένστολους που λαμβάνουν μισθό κάτω από 1.500 ευρώ.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για το πιο αδύναμο μέρος της ελληνικής κοινωνίας τους αστέγους και θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ σε υπηρεσίες που τους βοηθούν, ενώ θα γίνουν και πιο εξειδικευμένες ανακοινώσεις εντός των προσεχών ημερών.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς είπε ότι από την 1η Ιουλίου θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και για εργαζόμενους και για εργοδότες, κατά 3,9% και έτσι θα μειωθεί το εργασιακό κόστος.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σαμαράς στην διανομή εντός του 2014 ποσού ενός δισεκ. ευρώ επιπλέον για επιστροφές ληξιπρόθεσμων οφειλών από το δημόσιο προς τους ιδιώτες, ενώ αναφέρθηκε και στις πολλές και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα που μειώνουν τις τιμές και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και οι οποίες υπάρχουν στη συμφωνία των δυο πλευρών.

Ο Πρωθυπουργός έστρεψε και τα πυρά του στην αντιπολίτευση, αν και δεν την κατονόμασε και είπε ότι όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας και προσπαθούσαν να ματαιώσουν την κυβερνητική πολιτική, η κυβέρνηση έκανε ενωμένη και με σοβαρότητα την αποστολή τους που είναι να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Είχαμε υποσχεθεί να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ και το πετύχαμε. Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση και το καταφέραμε. Επίσης πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πιο νωρίς απ’ ότι προέβλεπε το πρόγραμμα και η χώρα δεν θα εξαρτάται άμεσα από νέα δάνεια» τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση τηρεί και τη δέσμευσή της να μοιράσει την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται. Θα γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία» είπε και τελείωσε με λυρικό ύφος, λέγοντας: «Τα φτερά μας τα κολλάει, λένε ορισμένοι, κάποιος άλλος στους ώμους. Τα φτερά, δεν μας τα κολλάνε, βγαίνουν από την ψυχή μας. Την Ελλάδα την πιστεύουμε και θα την σηκώσουμε πάλι ψηλά».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την αμέριστη στήριξή του, αλλά και τους στενούς του συνεργάτες, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ.Χρ. Σταϊκούρα, κ.α. και είπε ότι τελειώσαμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=578114

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS