Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΝΕΡΓΙΑ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΘΕΣΜΟΙ , ΚΟΜΜΑΤΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Ο Σαμαράς μπροστά στο μεγάλο βήμα...

Η 18η Μαρτίου θα καταγραφεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος ως σημείο καμπή για τη νεότερη ελληνική ιστορία. Μετά από τέσσερα χρόνια μνημονιακών πιέσεων κι αμφισβητήσεων, η χώρα ξαναποκτά αποδεδειγμένα δημοσιονομική υγεία, αρχίζει να επουλώνει κοινωνικές πληγές, δημιουργεί συνθήκες για ευνοϊκότερη ρύθμιση του χρέους, αλλάζει οριστικά την διεθνή εικόνα της (όπως αποτυπώνεται κι από τις θετικές αντιδράσεις των αγορών). Ο Σαμαράς αποδεικνύει ότι η στρατηγική ανάκτησης της αξιοπιστίας και ταχύτερης του αναμενόμενου επίτευξης των στόχων, ώστε οι διαπραγματεύσεις με δανειστές κι εταίρους να γίνονται υπό πιο ισόρροπες προϋποθέσεις, ήταν απολύτως επιτυχημένη.

Ο κύκλος της εσωστρέφειας και της κατήφειας κλείνει οριστικά, με τα πρώτα σημάδια θετικού πρόσημου στην ανάπτυξη μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς να επιβεβαιώνουν την αμετάκλητη αλλαγή σελίδας. Από την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας περνάμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Ο Σαμαράς βρίσκεται μπροστά στο μεγάλο βήμα που μετά την υπέρβαση του μνημονίου θα σημάνει και την ολοκληρωτική υπέρβαση της μεταπολίτευσης.

Το ένα σκέλος της υπέρβασης αφορά την εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού πλάνου που θα θέτει εθνικούς στόχους, θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας και τους τομείς επιπρόσθετης αξίας, θα δημιουργεί ένα επενδυτικό πλαίσιο σταθερότητας, απλότητας και φιλικότητας. Πολλά απαραίτητα βήματα έχουν ήδη γίνει, αυτό που απομένει είναι η εξειδίκευση, η κωδικοποίηση, η επικοινωνία με την κοινωνία ενός σχεδίου που με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα αντιμετωπίζει το παραγωγικό έλλειμμα και την αναδιάρθρωση της απασχόλησης σε πιο δημιουργικές βάσεις.

Το άλλο σκέλος σχετίζεται με τη θεσμική και κομματική αναγέννηση που άρρηκτα συνδεδεμένη με το πέρασμα στη νέα εποχή. Μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να εγκλωβίζεται σε στατικούς όρους όπως επανένωση της παράταξης ή επάνοδος στελεχών. Η πραγματική ελπίδα και η συστράτευση της κοινωνίας σε αυτή, δεν επιτυγχάνεται με συμβατικούς όρους που θυμίζουν επ-ανάληψη. Χρειάζονται παράγοντες προ-ωθητικοί. Προσθήκη νέων, άφθαρτων και κοινωνικά ενεργών στελεχών, προώθηση διαδικασιών αξιολόγησης κι ανάδειξης ανεξάρτητους από ομαδοποιήσεις και δημοσιοσχετίστικες λογικές, προάσπιση ιδεολογικών αξιών με συνέπεια, προστασία θεσμών και διαφάνειας.

Ο Σαμαράς απέδειξε στη διαχείριση της κρίσης ότι ξέρει να θέτει στρατηγικές στη βάσανο της αποτελεσματικής εκτέλεσης και να πετυχαίνει. Με την ίδια διορατικότητα θα θέσει και στη βάσανο της κοινωνικής αποδοχής τη στρατηγική για τη διαμόρφωση του πλαισίου της επόμενης μέρας.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS