Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΑΡΙΣΤΕΡΑ , ΘΡΗΣΚΕΙΑ , ΣΥΡΙΖΑ - Συνιστώσα... «ευλόγησον»!

Κάποιοι θα πουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αστικοποιείται και προσπαθεί να προσεγγίσει ευρύτερα ακροατήρια. Άλλοι ότι η ύπαρξη μιας γενικής αρχής δεν αποκλείει το διάλογο και τη διαπραγμάτευση για την εκτέλεση της. Ορισμένοι ίσως μιλήσουν απλά για έναν αναμενόμενο τακτικισμό στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου. Η αλήθεια είναι πιο πολύπλοκη και πιο επικίνδυνη από καθεμιά από αυτές τις προσεγγίσεις.

Κανείς δεν περίμενε τις δηλώσεις αβρότητας της Δούρου προς την ελληνική εκκλησία για να συνειδητοποιήσει ότι η οσμή εξουσίας μεταλλάσσει, ρητορικά τουλάχιστον, εν ριπή οφθαλμού ιδέες που βρίσκονται στον πυρήνα της ιστορικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο συνέβη με την απλή αναλογική, το όριο θητείας των βουλευτών, τη συμπαράσταση στους... διαδηλωτές αστυνομικούς και πολλά άλλα.

Μια καλοκάγαθη οπτική θα έβλεπε μια ειλικρινή προσπάθεια εκλογίκευσης και προσαρμογής στα δεδομένα. Αποδεικνύεται όμως καθημερινά ότι αυτές οι φωτοβολίδες δήθεν υπευθυνότητας δεν είναι παρά το προπέτασμα του οπορτουνισμού. Μικρές στάλες συνείδησης που επιχειρούν ως δυνατό άρωμα να καλύψουν τις υποβόσκουσες μυρωδιές!

Κανένας δεν απαιτεί από τον Τσίπρα, την Δούρου ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώσεις θρησκευτικής νομιμοφροσύνης. Ευτυχώς σε αυτό τον τρόπο η ανεξιθρησκία και η ελευθερία του λόγου είναι κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα. Άλλωστε οι πεποιθήσεις τους είναι γνωστές εδώ και χρόνια, τόσο από το προσωπικό τους βίο, πχ. πολιτικές κηδείες, όσο κυρίως από τη δημόσια στάση τους, πχ άρνηση θρησκευτικού όρκου στις ορκωμοσίες του κοινοβουλίου.

Την επικινδυνότητα του φαρισαϊσμού καταδεικνύουμε ως μέσου καθοδήγησης της κοινωνίας. Αν με αυτό το υποκριτικό σκεπτικό διαχειριζόμαστε λεπτά ζητήματα όπως τα θρησκευτικά πιστεύω, τρομάζει κανείς μπροστά στη σκέψη του ποια διαχείριση επιφυλάσσει η «επαναστατική» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για κρίσιμα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα έχουν επανειλημμένα αποδείξει τον καιροσκοπισμό και την μικροπολιτική αντίληψη με την οποία προσέγγισαν κομβικά θέματα για την πορεία της χώρας και συχνά αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την εκτροπή στον άκρατο λαϊκισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως στην πιο σημαντική περίοδο για τον τόπο μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο επιδεικνύει μια πρωτόγνωρη ελαφρότητα στην αντιμετώπιση ακόμα και των πιο σοβαρών υποθέσεων. Συνιστώσα «ευλόγησον» λοιπόν κι ο Θεός βοηθός!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS