Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΝΕΡΓΙΑ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΑΤΤΙΚΗ , ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΕΣΠΑ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΓΟΥΡΟΣ - Το ΕΣΠΑ... «βιτρίνας» του κ. Σγουρού

Κωνσταντίνος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος
Υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής
«180ο – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» - υπ. Περιφερειάρχης Γιώργος Κουμουτσάκος

Το ΕΣΠΑ ήρθε στην Ελλάδα ως η συνέχεια των πακέτων Ντελόρ με την ελπίδα να φέρουν μια αναπτυξιακή πνοή σε όλη την επικράτεια. Οι περιφέρειες ως νέος θεσμός κλήθηκαν να παίξουν έναν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Να καταστρώσουν επιχειρηματικά πλάνα που θα δημιουργούσαν, σε τοπικό επίπεδο, πυρήνες τροφοδότησης της απασχόλησης. Η πραγματικότητα δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή της Αττικής, απέχει πολύ από το προσδοκώμενο κι επιθυμητό.

Το παλαιοκομματικό κατεστημένο που διαχειρίστηκε τη νομαρχία και την περιφέρεια τα τελευταία αρκετά χρόνια, περιορίστηκε σε μια στείρα τυπική αντιμετώπιση του θέματος. Πρόταξε τα έργα βιτρίνας και επικοινωνιακής προβολής και τις πελατειακές δράσεις κατάλοιπο της κλασικής ψηφοθηρικής νοοτροπίας. Δεν δίστασε ακόμα και να εντάξει στις προεκλογικές του εξαγγελίες έργα που γνωρίζει ότι είτε δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ και τα ποσά από το προηγούμενο ΕΣΠΑ θα πρέπει να επιστραφούν, είτε θα αναγκαστεί να δεσμεύσει κρίσιμους πόρους από το νέο πρόγραμμα!

Πολλές φορές έχω αναφερθεί στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας, όμως σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται και οι ψηφιακές, περιβαλλοντικές ή ενεργειακές παρεμβάσεις. Η Περιφέρεια Αττικής κινήθηκε επί πολλά χρόνια στον αστερισμό των δήθεν υποδομών όπως βαφτίζουμε τις... συνεχείς αναπλάσεις, τις... πλακοστρώσεις και τα λοιπά ανάλογα έργα που δημιουργούν κάποιες πρόσκαιρες θέσεις εργασίας αλλά ελάχιστα έχουν να κάνουν με την μόνιμη τόνωση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

Οι εποχές έχουν αλλάξει όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν και τις συνήθεις πρακτικές του. Η Περιφέρεια οφείλει να αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει στον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας. Θυμάται άραγε ο κ. Σγουρός ότι αυτό αναφέρεται ρητά στο άρθρο 4 του αρχικού Προεδρικού διατάγματος ως μια από τις βασικές αρμοδιότητες της Περιφέρειας;

Ίσως να ήταν στα στοιχεία που δεν πρόσεξε ιδιαίτερα μαζί με το επόμενο σημείο που αφορούσε τη δημιουργία μεθόδων συνεχούς αξιολόγησης των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Μάλλον θα ξεχάστηκε κι αυτό κάπου ανάμεσα στη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και το αχανέστατο των δομών που συντηρεί επί χρόνια!

Ή θα περάσουμε επιτέλους σε ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης αυτών των πολύτιμων πόρων που θα αφουγκράζεται την αγορά, τους ανθρώπους της και τις ανάγκες τους, θα στηρίζει το καινοτόμο πνεύμα νέων επιχειρηματιών και θα επιδιώκει τη διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγή, θα αναδεικνύει το πλούσιο τουριστικό υλικό της Αττικής (την ιστορία, τον πολιτισμό, τις σύγχρονες χάρες της), την ποιοτική αγροτική παραγωγή ή θα μείνουμε προσκολλημένοι στην αναπαραγωγή ενός παρωχημένου προτύπου ενδοσυναλλαγής και ανατροφοδότησης της στατικότητας.

Οι πολίτες της Αττικής καλούνται να δώσουν ηχηρή απάντηση σε λίγες μέρες. Η ανατροπή νοοτροπίας θα αρχίσει από την Αττική!

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS