Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΑΡΙΣΤΕΡΑ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΥΡΙΖΑ - Ο ηττημένος «νικητής» ΣΥΡΙΖΑ

Λακωνικά και κατανοητά! Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις ευρωεκλογές με 3,5% και η ΝΔ είχε μια μείωση 7% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Ταυτόχρονα όμως η κυβερνητική σταθερότητα δεν διαταράχτηκε και απέτυχε πλήρως η εναγώνια προσπάθεια του Τσίπρα να μετατραπεί μια εκλογική διαδικασία διαχρονικής χαλαρής ψήφου σε εφαλτήριο πολιτικών ανατροπών

Το αναμενόμενο κοινωνικό μήνυμα ήταν σαφές. Δόθηκε όμως με τέτοιο τρόπο που δεν μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυρίαρχη δύναμη και αφήνει το περιθώριο στη ΝΔ και την κυβέρνηση να αποδείξει ότι η μνημονιακή Ελλάδα μένει αμετάκλητα πίσω μας και μια καινούρια δημιουργική σελίδα ανοίγει για τη χώρα.

Δεν είναι υποχρεωτικό οι πολίτες να στέλνουν πάντοτε ισορροπημένα και αποτελεσματικά μηνύματα, αλλά αυτή τη φορά μοιάζει να είναι μια από αυτές. Είναι ιδιαίτερα σοφός ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία δηλώνει τη συσσωρευμένη πίεση που βιώνει από τη λιτότητα τόσων ετών, χωρίς να επικροτεί πλειοψηφικά τις επαναστατικές εξάρσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εξαιρετικά εύστοχη η προσπάθεια να παρακινηθεί η κυβέρνηση προς ακόμα εντονότερη επούλωση των κοινωνικών πληγών, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ή να δημιουργηθεί ζήτημα πρόωρων εκλογών,

Ο κύκλος της εσωστρέφειας και των πολύ δύσκολων αποφάσεων, που έφεραν ένα χρόνο νωρίτερα την δημοσιονομική εξυγίανση κι οδηγούν σε νέα οριστική ρύθμιση για το χρέος, κλείνει οριστικά αλλά αυτό δεν είναι ακόμα ευκρινώς ορατό στην καθημερινότητα των πολιτών. Το κοινωνικό μέρισμα, η τραπεζική σταθεροποίηση, η αντιστροφή της τάσης για την ανεργία, η εκτίναξη του τουρισμού και η βελτίωση συγκεκριμένων παραγωγικών τομέων αποτελούν μια σημαντική διαφοροποίηση αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα το εύρος και την ένταση που απαιτείται για να υπάρξει μια ριζική νοητική διαφοροποίηση που θα μεταφέρει τη συζήτηση ολοκληρωτικά σε ένα καινούριο πεδίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να υπερβεί τα ποσοστά των εθνικών εκλογών, αποδεικνύοντας ότι οι πολίτες δεν έχουν πεισθεί για το ότι η επαναστατική ρητορική του συνιστά συγκροτημένη, εφικτή αντιπρόταση. Το πλειοψηφικό κύμα που προσδοκούσε δεν προέκυψε ποτέ, η δυναμική που επιζητούσε δεν του δόθηκε, η αξιοπιστία που είναι το μεγάλο ζητούμενο δεν κατακτήθηκε. 

Αν μάλιστα συνεχιστεί και αυξηθεί η τάση της υπερφίαλης έπαρσης που επέδειξαν από χθες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απλά θα επιβεβαιωθεί ότι κανένα πέπλο εξουσιολαγνείας δεν μπορεί να κρύψει τα μόνιμα πάθη και τις αγκυλώσεις της ξεπερασμένης νοοτροπίας που αντιπροσωπεύει.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS