Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΣΥΡΙΖΑ , ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ - Ο... αφορολόγητος ΣΥΡΙΖΑ!

Κάθε αντιπολίτευση στην Ελλάδα έχει μια μόνιμη επωδό, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα της αποδώσει ως μελλοντική κυβέρνηση πακτωλό εσόδων που θα καλύψουν κάθε προεκλογική υπόσχεση όσο υπερφίαλη κι αν είναι. Δεν υπήρχε περίπτωση, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πνιγεί στα γιγάντια κύματα του λαϊκισμού να μην αξιοποιήσει αυτό το «όπλο» για επικοινωνιακούς λόγους.

Βέβαια μετά τα πρόσφατα της Ε.Ε. που δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα είναι κατά 6% κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου είναι απορίας άξιον τι τελικά επιθυμούν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου. Αύξηση των φόρων για να χρηματοδοτήσουν τον κρατικιστικό μύθο τους ή φοροελαφρύνσεις όπως διατείνονται ότι επιθυμούν ώστε να ανασάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Γιατί η «ανάλγητη» κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την υπερβολική φορολογική πίεση των τελευταίων ετών δρομολογεί συγκεκριμένο πλάνο μειώσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τι ακριβώς προτείνει;

Η πιπίλα της φοροδιαφυγής όπως πολλές φορές έχω γράψει είναι ένα εύκολο και εκλογικά αποδοτικό ρητορικό επιχείρημα που έχει λιγότερη βάση από αυτή που του αποδίδεται. Όταν υπερβαίνεις περίπου 8%, τον μέσο όρο της Ε.Ε., στο πεδίο της παραοικονομίας, ακόμα κι αν κατόρθωνες αύριο το πρωί να τον πιάσεις τα κρατικά έσοδα θα αυξάνονταν κατά περίπου 3-3,5 δις ανά έτος. Πρόκειται όντως για ένα πολύ σημαντικό ποσό, που μπορεί να μην έλυνε οριστικά όλα τα θέματα, αλλά θα επέτρεπε την ανακατανομή των φορολογικών βαρών επί το δικαιότερο και την ελάφρυνση των ασθενέστερων, υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά...

Αλλά ακόμα και αυτός ο περιορισμός της φοροδιαφυγής δεν είναι εφικτός σε απόλυτο βαθμό όσο η ελληνική αγορά παραμένει εξαιρετικά κατακερματισμένη με υπερβολικά πολλούς μικροεπαγγελματίες και δυστυχώς ποτέ, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονης ανάπτυξης, δεν δόθηκαν τα απαραίτητα κίνητρα για συμπόρευση, συνέργειες, συγχωνεύσεις.

Το πραγματικό φορολογικό ζήτημα στη χώρα αφορά τη σταθερότητα του συστήματος, την ευκολία των διατάξεων, την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και φυσικά την ανακατανομή των φόρων με βάση τα κοινωνικά και παραγωγικά δεδομένα της χώρας.

Οι φόροι στην περιουσία μπορεί ως ποσοστό επί της συνολικής αξίας της να είναι κάτω του μέσου Ευρωπαϊκού όρου αλλά τον ξεπερνούν σε σχέση με το ΑΕΠ. Αυτό όμως θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια με την επιστροφή στην ανάπτυξη και φυσικά αν προχωρήσουμε στην πρόθεση Σαμαρά για μεταφορά του φόρου ακινήτων στους δήμους, τόσο η επιβάρυνση όσο και η χρήση αυτών των πόρων αλλάζουν στόχευση αποκτώντας ανταποδοτικότητα.

Φυσικά στο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουν λόγο για φορολογικές διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις πράγμα απολύτως απαραίτητο για να στηριχτούν οι νέες επενδύσεις. Δεν είναι καιρός να στηρίζουμε το... κεφάλαιο στα καπιταλιστικά σχέδια του! Άλλωστε τι να τις κάνεις τις ιδιωτικές επενδύσεις όπως αυτές που προανήγγειλε ο Κινέζος πρωθυπουργός. Αυτοί οι ρεφορμιστές κομμουνιστές έχουν χαλάσει το σοσιαλιστικό όραμα που κρατά ζωντανό στην Ευρώπη ο Τσίπρας. Οι εγχώριοι επαναστάτες έχουν καλύτερες λύσεις. Στην ανάγκη τυπώνουμε και πληθωριστικό χρήμα για να κρατικοποιήσουμε τα πάντα! Εκεί θα σταθούμε τώρα!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS