Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΓΟΡΕΣ , ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΤΡΑΠΕΖΕΣ , ΧΡΕΟΣ - Έγινε το πρώτο βήμα...

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα stress test, τα αποτελέσματα των οποίων περίμεναν με τόση αγωνία οι αγορές και η πολιτική ηγεσία. Η καθαρότητα με την οποία δηλώνεται η σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου δεν είναι παρά το πρώτο βήμα σε μια σειρά αναμενόμενων εξελίξεων που οδηγούν τη χώρα με ασφάλεια σε ένα πιο λειτουργικό και αποδοτικό οικονομικό περιβάλλον.

Πέρα από την βελτίωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, συνέπεια και της αλλαγής στάσης του Ντράγκι στο θέμα των εγγυήσεων για τη χορήγηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, ανοίγει και ο δρόμος προς τα επόμενα στάδια επαναφοράς της χώρας σε μια κανονικότητα που χάθηκε την τελευταία πενταετία, κάτω από το βάρος της δημοσιονομικής εκτροπής και του δυσβάσταχτου δημοσίου χρέους.

Σε ένα κρίσιμο σημείο για την ελληνική επιχειρηματικότητα οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανειακών υποχρεώσεων θα συνδυαστούν με την σημαντική αύξηση στην παροχή ρευστότητας, Από περίπου 2,5 δις οι τραπεζικές χορηγήσεις θα ανέβουν την επόμενη χρονιά στα 9 δις, με τα 6 από αυτά να κατευθύνονται στον επιχειρηματικό χώρο. Αυτά σε συνδυασμό με τη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος διευρύνουν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες των ελληνικών εταιριών.

Ταυτόχρονα η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αποδεσμεύει ένα πόσο άνω των 10 δις από το ΤΧΣ που θα χρησιμοποιηθεί από τη χώρα ως ένα ψυχολογικό δίχτυ προς τις αγορές που έτσι θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα. Το αντάλλαγμα για την αλλαγή χρήσης αυτού του ποσού δεν θα είναι ένα μνημόνιο δημοσιονομικής λιτότητας όπως αυτό που βιώσαμε αλλά μια εθνική υπόσχεση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που σχεδόν όλοι παραδέχονται ότι καθυστερούσαν επί δεκαετίες κάτω από την πίεση του κρατικοδίαιτου λαϊκισμού.

Πριν το τέλος της χρονιάς θα περιγραφεί εκτενώς και η νέα παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους που με τεχνικές παρεμβάσεις μείωσης της τρέχουσας αξίας θα αποδεσμεύσει κεφάλαια από την πληρωμή τόκων που θα κατευθυνθούν προς την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Είναι προφανές ότι όλα αυτά θα δημιουργήσουν ένα θετικό πλαίσιο για την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας και την κατακόρυφη πτώση των επιτοκίων ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο προς τις αγορές.

Κάπου εκεί έρχεται ο παράγοντας πολιτική αστάθεια να καθορίσει αν εθνική στόχευση για τα επόμενα χρόνια θα είναι η επιτάχυνση των εξελίξεων που θα φέρνουν διαρκώς απτές, ρεαλιστικές βελτιώσεις τόσο σε μακροοικονομικό όσο και μικροοικονομικό, καθημερινό επίπεδο ή θα αναλωθούμε σε ένα μικροπολιτικό κυνήγι μαγισσών.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS