Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΓΟΡΕΣ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΣΥΡΙΖΑ , ΤΣΙΠΡΑΣ - Ας κρατήσουν οι χοροί...

Όταν ο Σαββόπουλος έγραφε το σχετικό τραγούδι αποτύπωνε ταυτόχρονα τόσο την ενεργητική όσο και την παθητική Ελλάδα, τόσο το δημιουργικό κίνητρο που διαχρονικά δοξάζει αυτόν τον τόπο όσο και την ράθυμη, πανηγυρική εκδοχή του διονυσιακού εκτονωτισμού μας. Ο χορός είναι η ολοκληρωμένη σωματική ανάδειξη της εσωτερικότητας κι ο αυθόρμητος ρυθμός που επιλέγεται να την εκφράσει δεν μπορεί παρά να συνδυάζεται με τις διαθέσεις του εκτελεστή.

Στην πολιτική κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι τα νταούλια και οι λύρες μπορούν να παίζουν όποια μελωδία επιθυμούν οι ίδιοι αλλά αυτό δεν συνεπάγεται κι ότι ελέγχουν και τον τρόπο με τον οποίο κάποιος θα τον χορέψει, ούτε βέβαια το γεγονός ότι επιλέγεις τη μεμονωμένη μουσική υπόκρουση σημαίνει ότι επιβάλλεις το ρυθμό σου και σε άλλες μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες κομπανίες. Δυο οργανάκια εσύ, ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα αυτοί! Άλλωστε αν δεν το κατάλαβε ακόμα ο Τσίπρας όσο αυτός προετοιμάζει τις χορευτικές φιγούρες που θα τους διδάξει, οι μελλοντικοί συνομιλητές του ετοιμάζουν ταχύρυθμα μαθήματα... Κυπριακών!

Στο ΣΥΡΙΖΑ αυθυποβάλλονται με αρκετή δόση αμετροέπειας και μικρομεγαλισμού στο ότι αυτοί διαθέτουν το αποκλειστικό προνόμιο της μουσικότητας και οι υπόλοιποι παράγοντες του διεθνούς παιχνιδιού (αγορές, διεθνείς κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκό ιερατείο) ως άμουσοι βάρβαροι. Δυσανασχετούν με τις εκφράσεις επιφυλάξεων των αγορών και των εταίρων και τις ανακοινώσεις για πιθανό πιστωτικό γεγονός αν ακολουθηθούν οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αυτή τρομοκρατεί το διεθνές περιβάλλον επειδή αναδεικνύει τις δημόσιες δηλώσεις των στελεχών του!

Ειλικρινά πιστεύουν ότι αν η κυβέρνηση έβγαζε μια ανακοίνωση όπου θα δήλωνε ότι θεωρεί ρεαλιστικές και σοβαρές τις προτάσεις Τσίπρα οι πάντες θα καθησυχάζονταν και θα εξέλειπαν τα αρνητικά σενάρια και τα υπονοούμενα για νέο Grexit που θα προσιδιάζει στο Κυπριακό προηγούμενο του ελέγχου και των περιορισμών στις χρηματοοικονομικές ροές; Μήπως θεωρεί όλους τους άλλους, πλην υμών, αφελείς και άσχετους που αξιολογούν τις θέσεις με βάση το περιρρέον κλίμα κι όχι την εμπειρία και τις γνώσεις τους;

Οι Έλληνες μπορεί να μην εκβιάζονται αλλά το πιθανότερο είναι όταν επιλέξουν το γιουρούσι αντί για τη μεθοδική μάχη να οδηγηθούν στην αυτοχειρία ενός Ζαλόγγου. Μέσα στη μέθεξη της υπαρξιακής επιθετικότητας δικαιολογούνται ακόμα και μηδενιστικές αυτοκτονικές τάσεις που φθάνουν ως στην εκπλήρωση της έσχατης κίνησης για να γίνει αμετάκλητα συνειδητό αν αυτό που βιώνουμε είναι πραγματικότητα ή όνειρο.

Έφτασε ο Τσίπρας μέχρι το σημείο να ανακαλέσει τη ρήση του Κων/νου Καραμανλή περί απέραντου φρενοκομείου και να την χρησιμοποιήσει με την πιο στρεβλή και παραπλανητική έκφανση της. Παραβλέπει επιδεικτικά ότι ο εθνάρχης χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη φράση για να καταδείξει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα μιας πολιτικής παράνοιας που πνίγεται στα κύματα του λαϊκισμού, του συντεχνιασμού, της μικροκομματικής ψηφοθηρικής αντίληψης. Όλα αυτά δηλαδή που με συνέπεια υπηρετεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας ότι πιο παρακμιακό από το σύγχρονο παρελθόν μας.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS